Ердоган и Тръмп постигнали „историческо разбирателство“ за Сирия

Свят

 17 Четения

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че той и американският му колега Доналд Тръмп са постигнали „историческо разбирателство“ за Сирия по време на вчерашния телефонен разговор между двамата, съобщават световните информационни агенции.

Вчера двамата обсъдиха зона за сигурност, която Турция ще създаде в Сирия. Ердоган определи като положителен разговора между двамата.

Ердоган, говорейки пред турския парламент, посочи, че Тръмп го е уверил, че американските войски ще се изтеглят от Сирия. Той също така уточнил, че Турция ще създаде 32-километрова зона за сигурност, по-рано предложена от САЩ.

Според по-ранно предложение на американския държавен секретар Майк Помпео зоната ще действа като буфер между Турция и Сирия, която ще гарантира безопасността на кюрдските съюзници на САЩ и ще попречи на терористите да атакуват Турция. Идеята първоначално бе предложена от Тръмп, който заплаши да „разори“ икономиката на Турция, ако Анкара атакува кюрдските сили в Сирия, които помогнаха на САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“).

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха в контекста на плановете на Анкара да предприеме офанзива срещу сирийските кюрди след обявлението на Вашингтон, че ще изтегли войските си Арабската републик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.