ЕС може да ограничи вноса на стомана след митата на Тръмп

Свят

 21 Четения

Страните от Европейския съюз се очаква през следващата седмица да одобрят схема за ограничаване на вноса на стомана в блока след налагането на митата на американския президент Доналд Тръмп върху стомана и алуминий, влизащи в Съединените щати.

Гласуването на 16 януари ще въведе ефективна горна граница за вноса на стомана за три години, за да се преодолеят опасенията на производителите от ЕС, че европейските пазари могат да бъдат наводнени от стоманени продукти, които вече не се внасят в САЩ.

Блокът наложи временни мерки за внос на 23 вида стоманени продукти през юли, за срок до 4-ти февруари. Квотата беше определена на средно ниво за вноса през последните три години, с мита от 25% след надвишаване на квотите.

Временните мерки спечелиха широко разпространена подкрепа от държавите-членки на ЕС, като само две се въздържаха.

„Има повече скептицизъм, отколкото на временния етап. Потребителите на стомана бяха засегнати … но очаквам, че ще има достатъчно страни, които да подкрепят предпазните мерки,“ казва един дипломат от ЕС.

Предложението на Комисията е подобно на временните мерки, въпреки че квотите ще бъдат определени средно за последните три години плюс 5%. Също така тя е поставила ограничения за големите държави износители. Квотите ще се прилагат за тримесечни периоди, за да се ограничи натрупването на запаси и може да се увеличават с 5% всяка година.

Европейската асоциация на производителите на автомобили ACEA нарече мерките протекционистични и заяви, че ще навредят на нейните членове. Той добави, че износът на стомана за Съединените щати е спаднал само малко и не много стомана е била отклонена в Европа.

Стоманодобивната група Eurofer, чиито членове включват световния номер едно ArcelorMittal и германската ThyssenKrupp, по-рано приветстваха мерките.

Основните износители на стомана за ЕС са Китай, Индия, Русия, Южна Корея, Турция и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.