Задължителното предучилищно образование за 4-годишните се отлага с 2 г.

Общество

Мярката за задължително предучилищно обучение на 4-годишните да бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години, призова омбудсманът Диана Ковачева.

„Не може да се говори за отлагане по простата причина, че нищо не е тръгнало. Тепърва предстоят продължаване на тези разговори и промени в законодателството“, обясни директорът на столичното 119-о училище „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов в Пред телевизия Bulgaria ON AIR.

„Тези предложения са базирани върху изучен опит. Това е отдавна разписано нещо в различни документи. Когато и да настъпи моментът, пак ще го има този аргумент „Ама защо?“. Хората обикновено се плашат от новото. Тези, които са против, не им е напълно ясно за какво става дума. Не става дума за нещо, което е срещу децата“, заяви бившият образователен министър проф. Тодор Танев.

„Досега – един учител застава пред децата и съобразно своите индивидуални виждания диктува текста. В цялата страна това се случва по различен начин. Не е съобразно темпа на подготовка на децата, а съобразно темпа на самия учител. Това, което се предлага, е този запис да бъде уеднаквен и да се пуска навсякъде с един диктор, което не е някаква промяна“, посочи Диян Стаматов.

Той обясни, че същото се прави и в 7 клас, и в 12 клас при държавните зрелостни изпити.

Проф. Танев допълни, че все пак учителите нееднократно ще репетират провеждането на самия изпит.

Експертите коментираха и връзката между средното и висшето образование.

„Доста се работи в една взаимовръзка. Проблемът според мен е, че промените във висшето образование са твърде бавни. Те трябва да бъдат по-забързани. Необходима е промяна в учебните планове“, категоричен бе Диян Стаматов.

Според проф. Танев висшите училища в България си поставят високи цели и гледат твърде нагоре, докато между средното и висшето образование се отваря ножица, където трябва да има изградено колежанско образование, за да се осигури вертикална проводимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *