Захариева: Няма решение за нови кораби на НАТО в Черно море

Политика

 31 Четения

Няма как България да признае анексията на Крим. Това няма как да стане. В крайна сметка, не само, защото сме член на Европейския съюз /ЕС/, където имаме много ясна позиция по този въпрос. Няма как да стане това. Не е в националния интерес на България да признава незаконна анексия.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ.

„Натовски кораби в Черно море има. Това не е новина. Няма взето решение за нови. Сега трябва да успокоим ситуацията. Да се стигне до деескалация. Да бъдат освободени 24 моряци, както и на трите задържани кораба. Много е важно да се спазват международните договори за морско право и Конвенцията за морско право“, каза още Захариева.

Преди два дни Си Ен Ен съобщи, че САЩ планират да изпратят военни кораби в Черно море заради инцидента в Керченския проток. „САЩ ще спазват Конвенцията от Монтрьо. САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение да изпратят кораби в Черно море, което е изискване на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща престоя на военни кораби там“. Това заяви тази нощ говорителят на Пентагона Ерик Пахон. “САЩ осъществяват своите действия в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Въпреки това ние не коментираме дипломатическата кореспонденция, която се предава на турското правителство“, каза още Пахон, без да дава повече подробности.

Престоят на военни кораби в Черно море се регулира строго от Конвенцията в Монтрьо, която съхранява свобода на плаването през проливите /Босфор и Дарданели/ само за търговски кораби. Режимът за плаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е различен. При предварително уведомяване на Турция черноморските държави могат да прекарват през проливите в мирно време свои военни кораби от всякакъв клас. За военните кораби на нечерноморските държави са въведени сериозни ограничения за клас и тонаж. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.