За какво най-много харчат българските домакинства

Общество

 26 Четения

Българските домакинства харчат най-много от парите си за храна, докато при средното домакинство в ЕС разходите за поддръжка и отопление на дома са най-големи, показва анализ на Евростат за общите потребителски разходи на домакинствата през 2017 г.

Все пак се отчита положителна тенденция, тъй като през 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас са били за храна и безалкохолни напитки.

Домакинство в България е харчило по около 19% за храна при средно за Европейския съюз 12 процента и 19,7% за поддръжка на дома с вода, отопление и електроенергия при среден показател за ЕС от 24 процента. Това означава, че харчовете за храна и за дома „изяждат“ около 40 на сто от парите на българите.

Данните на НСИ за м.г. относно средните потребителски разходи на домакинствата у нас обаче показват значително по-голям дял за храна от европейската статистика. През 2017 г. българските домакинства са похарчили средно около 3500 лева – най-голямото потребителско перо от около 30% при общ годишен разход за едно домакинство от 11 860 лева.

Вторият по големина разход е свързан с поддръжката на дома, за вода, електроенергия, отопление и други горива – по около 1770 лева на година, или близо 15 процента. За транспорт са отишли по около 800 лева, за здравеопазване – 642 лева, за тютюн и алкохол – около 500 лева, за комуникации – по 515 лева, за свободно време и култура – 530 лева, и т.н.

Едва 6,7% от доходите на българските домакинства идват от самостоятелна заетост, основно са от заплати – 54 на сто, а около 30% са се формирали от пенсии, добавки за деца и други социални помощи. 

Различно е в ЕС 
През 2017 г. домакинствата в ЕС са отделили близо 2000 млрд. евро, или около една четвърт от всички разходи в Евросъюза (еквивалент на 13 процента от БВП на общноста) за поддръжка на жилищата с вода, електричество, отопление или други горива.

През 2017 г. делът на разходите на домакинствата за жилища е бил най-голям във Финландия – 29 на сто, Дания – 28 на сто, Великобритания – 27 на сто. На другия край на скалата са Малта – 10 на сто, Литва и Кипър – с по 15 на сто.

При среден показател от 12% за храна най-висок е този дял за домакинствата в Румъния – около 27 на сто, Литва и Естония – по 22 на сто, и др. Най-нисък дял от разходи за храна в ЕС е регистриран в Австрия, Ирландия и Люксембург – по около 9 на сто, сочат данните на Евростат. /clubz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.