За по-малко от година откриха 12 нови случая на СПИН във Варна

Варна

 25 Четения

12 нови случая на носителство на ХИВ са открити през тази година, съобщи за „Черно море“ д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна. Не знаем дали всички са от морския ни град, тъй като изследванията са изцяло анонимни, добави тя.

От началото на годината 879 души са проверили своя ХИВ статус в специализирания кабинет на РЗИ. Други 76 са направили това в рамките на Европейската седмица за борба с ХИВ/СПИН в края на ноември. Сред тях няма нови случаи на носителство.

По време на кампаниите са открити немалко случаи на хепатит В и С. Пациентите са насочени съм общопрактикуващите си лекари за консулт и лечение. Заболяемостта от хепатит С се увеличава сред рисковите групи, каза още д-р Драганова. Във връзка с това от Министерството на здравеопазването са изработили необходимите терапевтични програми. Всеки може да изследва безплатно и анонимно за ХИВ, сифилис, хепатит В и С в нашия специализиран кабинет, който работи в понеделник, сряда и петък, обобщи д-р Драганова. 

Случаите на ХИВ/СПИН през 2017 г. във Варненска област бяха 18, припомня изданието. /dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.