Здравните медиатори и как се справи Варна с епидемията от Covid-19

Варна

Седем здравни медиатора работиха рамо до рамо по време на кризата от Covid-19 на територията на Варненска област.

Къртовски труд, пълна отдаденост към каузата, а резултатите на Варна говорят сами по себе си – градът се справи с епидемията и вирусът не се радваше на вътрешно разпространение.

Здравните медиатори са служители на Община Варна. Тяхната роля е да бъдат топлата връзка между общината и хората в нужда.

Работейки на терен, главно в ромските махали, правейки разяснителни кампании за съществото на коронавируса, те някак съумяха да помогнат на тази част от населението, която бе уязвима в кризата.

С листовки в едната ръка и дезинфектанти и маски в другата.

Седмината „действаха“ в няколко района – „Максуда“, с. Каменар, Район „Владислав Варненчик“ и Район „Аспарухово“.

Отговаряха за близо 17 000 души.

По време на кризата се завърнаха много наши съграждани от чужбина.

Медиаторите се грижеха, хората да получат максимална грижа и информираност – как да се предпазят, защо е важно да спазват карантината и да запазят близките си.

Често можехме да ги видим с машина на гръб, с която пръскаха улиците, а нерядко и в домовете и дворовете на хората.

А когато не правеха това, консултираха жителите, останали без работа, как да се регистрират в „Бюрото по труда“, как да използват декларациите за влизане и излизане от градовете.

Табла с пълна информация относно кризата с коронавирус инфекцията, бяха изработени и поставени на видно място в махалите, организираха работни срещи с кметовете по райони, координирайки действията на местна администрация и своята по дезинфекциране на ключови места, където обикновено има струпване на много хора.

„За нас бе важно, да им разясним, че хигиената и спазването на дистанция е най-важното, за да успеем да се предпазим, и те изпълняваха препоръките ни“, заяви областният отговорник на медиаторите Жеман Хасан.

Те бяха директната връзка между Центровете за обществена подкрепа в Аспарухово и Владиславово и хората, които са в нужда от подкрепа.

„Имахме потребители, които бяха в тежко финансово състояние, децата им нямаха устройства, които да ползват за онлайн обучението. Медиаторите бяха връзката ни с тези семейства. Тяхна задача бе, всички упражнения и уроци за децата, да достигат до тях, както и задачи, които нашите експерти от центъра им поставяме. Така учениците не изоставаха от учебния материал, а за нас, хората от Центъра за обществена подкрепа, бе важно, че не загубихме връзка с тях“, обясни управителката на ЦОП“Бъдеще за децата на Аспарухово“ Андрияна Русева.

Жеман Хасан, Николай Николов, Красен Маринов, Тинка Йорданова, Лейля Хюсеин, Орхан Хюсеин и Гьонюл Исмаилова, са хората, които бяха връзката между учителите и учениците в една нова, безпрецедентна ситуация, в която децата загубиха игрите и възможността да учат в училище. По времето на изолация и невъзможност да излязат на черната дъска.

„Здравните медиатори ни бяха от голяма помощ. По време на кризата, децата учеха онлайн, а някои нямаха устройства, с които да участват в учебния процес. Чрез тях, ние осигурихме таблети и раздадохме на децата. Предаваха домашните си и медиаторите ги предоставяха на нас. Изключително сме благодарни за съдействието“, заяви директорът на СУ“Любен Каравелов -Варна Димитринка Георгиева. В Средното училище, 90 % от учениците са ромски деца, които успешно ще се явят на матура на 3 юни, допълни директорът.

Голяма част от хората ни  разбираха , че освен обществена отговорност, трябва да имат и лична отговорност към семействата си.
Имаха  разбирането  за спазване на дистанция от два метра, въпреки че в по-топлите дни се е налагаше по-често да им напомняме  да не се събират на групи, което е характерно за етноса. Често им повтаряхме,че ако една искра пламне, ако не се спазват правилата, ще има голям негативен отвзук  за живущите в  махалите, гражданите в махалите  осъзнаваха това и се пазеха „- допълни Жеман Хасан.

Те са винаги сред хората. Не просто работа, а призвание.

Геновева Михайлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *