Изригване на вулкана „Детето на Кракатау“ вероятно е предизвикало цунамито в Индонезия

Свят

 14 Четения

Вулканът, който вероятно е предизвикал смъртоносното цунами, ударило Индонезия в събота вечерта, се е показал от водите преди 90 години, когато е бил формиран от легендарния Кракатау. От 10 години той е обект на много внимателно наблюдение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Анак Кракатау или „детето“ на Кракатау в превод от индонезийски, стана особено активен през юни. Оттогава изхвърля понякога огромни стълбове от пепел много високо в небето. През октомври едва не затрупа с лава един туристически кораб.

Според специалистите Анак Кракатау се е формирал около 1928 г. в калдерата на Кракатау – вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре след катастрофалното изригване на стария вулкан през 1883 година.

Анак Кракатау се е превърнал в малък вулканичен остров, чийто кратер е разположен в момента на 300 м над морското равнище.

От самата си поява Анак Кракатау е активен почти постоянно и расте с всяко изригване, каквито се случват през две-три години, обясни за АФП вулканологът Рей Кас от австралийския университет „Монаш“.

„Повечето изригвания са сравнително слаби според скалата за експлозивни изригвания“, добави той.

Случаят от събота наподобява според него „сравнително слабо експлозивно изригване“, но то може да е отключило или съвпаднало с някакво събитие под водата – свличане на земни маси или земетръс, което да е предизвикало смъртоносното цунами.

На този остров не живее никой, но вулканът е забележителност, често посещавана от туристи, а и твърде притегателен обект за вулканолозите.

Започнал да изригва на 27 август 1883 г., Кракатау изхвърля пепел на височина над 20 км. Следват експлозии, дочути в Австралия, а и чак на 4500 км разстояние – близо до остров Мавриций.

Поради огромното количество пепел в атмосферата наоколо в региона две денонощия цари мрак. Година по-късно заради изхвърления във въздуха прах изгревите и залезите в цял свят са зрелищни гледки. Метеорологичната обстановка също се обърква години напред.

Цунамито, предизвикано от това изригване, убива над 36 000 души и става една от най-тежките природни катастрофи, които планетата познава.

Индонезийският архипелаг, включващ 17 000 острови и островчета, е формиран на мястото, където се срещат три големи тектонични плочи – индо-тихоокеанската, австралийската и евразийската. Държавата е разположена в „огнения пояс“, опасващ Тихия океан – зона на силна сеизмична активност, припомня АФП. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.