Илхан Андай: ДПС не може да влезе във властта през парадния вход

Политика

 37 Четения

Резултатът на ДПС им позволява да искат съучастие във властта, но не и през парадния вход. Той задължава партията да си стегне организацията и едва след това да мисли за извънредни избори. Такъв коментар направи Илхан Андай пред bTV след анализ на временните резултати от евровота.

Според него с молбата си за прошка две седмици преди изборите, Ахмед Доган е имал предвид грешките си с евролистата, тъй като в нея не бяха включени представители на традиционните региони, където ДПС е водеща политическа сила. Ако в Шумен, Търговище и Разград партията е водеща сила благодарение на избирателната пасивност в цялата страна, в Кърджали тя пак е първа, но не присъства с представител в листата, обясни той.

По думи на Андай разочарованите от този факт са били много, поради което не са работили на пълни обороти. Това се е случило едва десет дни преди евровота. Според него настоящият резултат на ДПС в процентно отношение е много добър, а спрямо предишните европейски избори резултатите са относително еднакви.

За ДПС нямало значение колко евродепутати имат
За ДПС нямало значение колко евродепутати имат

Важното е, че партията си върна единството, уверява Йордан Цонев

Той припомни, че Доган изрично е казал, че кметовете са пасивни, защото мислят по-скоро за местните избори и не се чувстват ангажирани с европейските. Именно по тази причина той им поставил нормата от 431 000 гласа, защото така ДПС щели да успеят да влязат през парадния вход във властта. По средата на кампанията обаче се стигнало до компромисната цифра 350 000.

„Доган не е това което беше на терен. Той получава непълна, изкривена информация, неговият морфичен резонанс буксува“, заяви Андай по отношение на настоящата позиция на бившия лидер на ДПС. Според него порталът за информация на Доган е „хакнат“ от партията.

Ако той отчете, че не той е бил прав за тези 431 000, а хората по региони, които казваха, че избирателите ги няма, Доган трябва да открие кой му е хакнал портала вътре в партията, посочи Андай.

Той изрази мнение, че в ПГ и ЦОП има хора, които мислят по-скоро за индивидуалните си успехи, и проблемът с ДПС бил, че го няма колективното ядро.

Всички без ДПС можели да се похвалят след евровота
Всички без ДПС можели да се похвалят след евровота

ВМРО се превърнала в електоралния наследник на „Обединени патриоти“

Запитан дали Делян Пеевски ще стане евродепутат, Андай подчерта, че на въпроси за него никой не отговаря. Все пак той изрази мнение, че Пеевски би искал да бъде в Европейския парламент, макар постигнатият резултат от ДПС да е по-скоро слаб за него.

Андай посочи, че АЛДЕ ще бъде големият фактор в следващия мандат на европарламента и тъй като скандалът бил „закачен“ за Пеевски, АЛДЕ щели да анализират дали българският депутат няма да пренесе този скандал от София в Брюксел.

Относно партия ДОСТ Андай бе категоричен, че без Анкара е невъзможно да има алтернативен продукт на ДПС. Все пак Местан отново успял да направи „поразия“, тъй като половината от гласовете, получени от ДОСТ на евровота, са коствали още един мандат на ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.