Институциите в социалните мрежи: Как да различим официалната информация

Общество

 22 Четения

Присъствието на институциите в социалните мрежи не е регламентирано и на практика няма как да се разпознават официалните им страници, заяви ръководителят на Лабораторията по електронно управление към БАН доц. Камен Спасов по време на кръгла маса на тема „Местни власти в България: дигитално управление и онлайн присъствие“.

Напоследък много се говори за фалшиви новини, но как да сме сигурни, че информацията, публикувана на дадена страница, е официална, посочи той.

В профила на премиера Бойко Борисов, например, в който се публикуват официалните му изяви, е посочено, че настоящата му работа е лидер на партия ГЕРБ, а предишната му работа – министър-председател, каза доц. Спасов.

Използването на новите технологии и средства за комуникация изисква регламентация и дисциплина, изтъкна доц. Камен Спасов. По думите му важно е официалните страници на институциите в социалните мрежи да са ясно разпознаваеми. Според него използването на новите технологии изисква съответната дисциплина и регламентация, за да може човек, когато чете това, което пише на съответната страница, да разбере дали това е официалната позиция на личността или на заемащия дадена длъжност.

Доц. Камен Спасов предлага да се обнови инструкция номер 4 за изискванията към дизайна на интернет страниците на администрациите и в нея да се включат и социалните мрежи. Лесен начин за разпознаване на истинската фейбук страница на дадена институция е линк към нея да има на официалния й уебсайт, добави експертът. /dariknews.bg

Днес+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.