Италия поискала Брендо преди 1 г.

Крими

 59 Четения

Бавното правосъдие в България скри Евелин Банев и за другите държави, които го издирват
Италия е поискала Евелин Банев-Брендо от България още през юни 2017 г., когато окончателно го осъдиха на 20 г. затвор за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа. Това става ясно от документи по делото в Рим, с които разполага “24 часа”.

Остава мистерия защо кокаиновият крал не е изпратен там с белезници. Най-вероятната причина е, че по това време той има висящо дело в България за пране на пари, което е с приоритет.

Две седмици след присъдата в Италия излиза и окончателната по делото му за трафик на кокаин в Румъния. Наказанието е 10,5 г. затвор.

“24 часа” попита официално прокуратурата в България дали и кога двете държави са поискали Банев, за да лежи в затвор зад граница. Отговорите ще публикуваме в следващ брой.

През април 2018 г. и съдът у нас изпрати Брендо поне на хартия зад решетките за 6 г. за пране на пари от наркотрафик, разследването по което е от 2007 г. Както е известно, Брендо го няма и това едва ли изненадва дори кандидат-студентите по право.

Че за Брендо не важи изпълнението на съдебните актове, както за други осъдени в чужбина, които се задържат у нас и предават зад граница, личи и без да си юрист.

Последната публична

поява на Брендо

е от март 2017 г.,

когато лично чу

от апелативния съд в София присъдата си за прането на пари. Малко след това последваха окончателните присъди от Италия и Румъния, но у нас трябваше да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС). Подсъдимият не е длъжен да се явява лично на тази последна инстанция. Не го направи и Брендо. Когато решението беше публикувано през април, той логично не беше открит, за да го откарат в затвора.

Европейската заповед за арест беше издадена 3 месеца след окончателната присъда в България. Процедурата е тромава и в случая е спазена. Решението на съда се праща в прокуратурата, която трябва да изпълни наказанието. Оттам нареждат на съдебната охрана да открие Брендо на домашния му адрес. Следва посещение, което, естествено, не дава резултат. После доклад и случаят се предава на МВР, за да издирват осъдения беглец. Местното и национално издирване с определен срок не дават резултат. Пак доклад и прокуратурата издава европейска заповед за арест. За тези 3 месеца теоретично

Брендо може да

стигне пеша от

София до Пекин

например

За последно се разшумя около Евелин Банев преди 2 седмици, когато антикорупционната комисия, известна като КПКОНПИ, внесе иск в съда за 23 млн. лв. срещу него и членове на семейството му. Според присъдата му в България това е сумата, спечелена от наркотрафик до 2005 г., която е изпрал с инвестиции в недвижими имоти у нас. На негово име няма нищо, но фирми на негови приближени имат хотели, бизнес сгради, парцели около София, магазини. Подобно дело се води срещу емблемите на бягството от правосъдието у нас – бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

Процесът е от

10 г. и още е на

първа инстанция

без решение. Галев и Христов пък бяха осъдени за изнудване на собственик на таксита в Дупница. Избягаха през 2012 г. също както Брендо – преди ВКС да реши окончателно делото им. Тогава бягството имаше голям отзвук, докато случаят с международния наркотрафикант и перач на пари Евелин Банев мина без политически изказвания и широк обществен дебат.

Помагал ли е кокаиновият крал на службите, за да залавят дрога?
Три са версиите защо Брендо се измъкна от правосъдието, въпреки че 3 държави го осъдиха на затвор. Най-конспиративна е първата. Според нея Брендо е помагал на чужди служби за сигурност в борбата с наркотрафика. В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбарт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 до 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда – българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба “Св. Николай” с български екипаж на борда. Натоварен е с 2,7 тона кокаин. Връзката на Брендо с дрогата не е доказана.

През февруари 2014 г. френската полиция атакува кораб в териториалните и? води. На борда има автомобили от рали “Дакар”. В гумите на колите са намерени 1,4 тона кокаин. В България се обискират офиси на бизнесмен, за когото се предполага, че е свързан с трафика. Той и съпругата на един от членовете на бандата на Брендо имат общ бизнес. Нищо от това не се доказа. Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и си идва в България. Въпреки всички заловени пратки за няколко милиарда Брендо е жив, на свобода и с проспериращ бизнес, което според запознати с методите на службите за сигурност е знак, че е бил сигурен за благоприятния изход от ситуацията.

Втората, по-вероятна версия за бягството на Брендо, е свързана с три елемента – бавно правосъдие, вратички в закона и добри адвокати.

Всички от организацията на Брендо бяха екстрадирани в Италия и останаха там. Все още излежават присъдите си 6 г. след операция “Кокаинови крале”. Не и босът. Той също беше екстрадиран заради разследването, но с условие да бъде върнат в България. Причината е, че тук срещу него имаше висящо дело за пране на пари. Същото, по което получи наказание от 6 г. затвор през април, но избяга.

Мярката му за неотклонение до последно е “подписка”, тъй като бе с примерно поведение в съда. Имаше и забрана за напускане на страната от началото на 2014 г., когато го върнаха от Италия. Оказа се, че бавното правораздаване в България е основната причина Брендо да не лежи зад решетките. В останалите две държави делата приключиха за 5 г., а това у нас – за 12 г.

Третата версия са пропуск на службите за сигурност в България, които са изпуснали Брендо да се измъкне от правосъдието в три държави. До влизането в сила на първата от тях – тази в Румъния, Банев се разхождаше свободно и без охрана в София.

3 мистерии около боса
1. През 2008 г. Брендо дава единственото си интервю в сутрешния блок на Нова тв. Това се случва, след като вече е освободен от ареста по разследването за пране на пари. В интервюто Евелин Банев твърди, че е задържан, защото е отказал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков да стане свидетел срещу Маргините. Красимир и Николай Маринови са в ареста по обвинение, че са подготвяли убийствата на ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и бизнесмена Никола Дамянов. По думите на Брендо разговорът му с Петков е бил в служебния автомобил на ексминистъра. По-късно Румен Петков отрече за такава среща. Иначе Брендо и Маргините се познават още от спортното училище, където са тренирали борба. След това са имали и съвместен бизнес.

2. Брендо е трябвало да бъде арестуван още през 2008 г. по аферата “Кокаинови крале”, става ясно от интервю на прокурора Джузепе Джорджино за “24 часа”. Операцията е провалена. Причината е, че Брендо е предупреден. Същата година в Хага ЕС провежда съвещание на прокурори и полицаи от няколко държави във връзка с канала за кокаин, организиран от Брендо. Доклад от срещата е раздаден на участниците. Ден по-късно Брендо предупреждава партньорите си в Италия, че се готвят арести. Акцията е осуетена. През 2012 г. е намерен и документът, който Брендо е получил от прокурор или полицай, участвал в срещата в Хага през 2008 г. Още не е ясно кой е той.

3. На 5 март 2013 г. сутринта пред дома си на столичния бул. “Александър Пушкин” е отвлечена дъщерята на Брендо Лара. Тогава баща и? е в ареста в Италия. Отвличането на детето се случва ден преди първото заседание по делото срещу Брендо. На него той не казва нито дума. На 6 април Лара се появява на сигурно място – пред сградата на 6-о районно управление на МВР в София. Невредима е. Майка и? Моника твърди, че е платен откуп от 500 хил. евро, но няма никакви доказателства за това. Отвличането на Лара остава неразкрито и до днес. След това тя замина за Лондон, където учи в колеж. За всички останали отвличания в България има данни, доказателства, арести и осъдени, но тов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.