И Йордания против австралийската позиция за Йерусалим

Свят

 23 Четения

Йордания се обяви против австралийската позиция за Йерусалим. Отношение по въпроса взе външното министерство на страната, цитирано от местни медии. 

Според изявлението, Канбера нарушава международното право.

Статутът на Йерусалим следва да се реши чрез директни преговори, счита Аман.
Агенциите припомнят, че Йордания е сключила мирен договор с Израел, въпреки че парламентът е пълен с ислямисти, които се опитват да го прекратят.

Арабската лига също отхвърли варианта на Австралия като нарушаване на утвърден статут. Според организацията, личи опит да се угоди на Израел, който води политика на агресия в региона.

Тел Авив така бива окуражаван да продължава същата политика, се казва в изявлението.

С остри изявления очаквано излязоха и редица други държави като Индонезия, Малайзия, Бахрейн и други.

Припомняме, че по-рано Палестина обвини в същото Австралия, а източници от отбраната на Израел съобщиха за медиите, че Израел е разочарован и е очаквал повече.

Официално, Израел благодари за подкрепата.

Така, въпреки опитите за умерена позиция на спорния въпрос, с уважение към претенциите на основните страни, Австралия не срещна одобрение от тях.

Премиерът на Австралия Скот Морисън потвърди вчера, че неговото правителство ще признае Западен Йерусалим като столица на Израел.

Засега обаче австралийското посолството няма да бъде преместено от Тел Авив, това няма да стане докато не бъде сключено мирно споразумение, уточни Морисън.

Австралия признава и претенциите на палестинците да имат своя държава със столица Източен Йерусалим.

Това решение обаче бе критикувано от опозицията в Австралия. Според лейбъристите, Морисън поставя своя интерес над националния и така страната губи.

Статутът на града е един от най-спорните въпроси между израелците и палестинците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп стана обект на критики през миналата година, след като преобърна посоката, в която от десетилетия се развива американската външна политика в региона, и премести американското посолство в Йерусалим.

Неговата позиция разгневи не само палестинците, но и мюсюлманите по цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.