Кайдзен или как да надвиете мързела за 1 минута

Любопитно

 40 Четения

Достатъчно мотивирани ли сте или често ви хваща мързелът? Въпреки че той е част от живота на всеки от нас, ще се съгласите, че понякога изпадаме в период, в който не ни се прави нищо. Предпочитаме да си почиваме, да отложим задачата си за по-късно, утре, другата седмица…

Въпреки че мързелът може да има известни ползи, извън тях определено ни пречи. Днес ви представяме японската техника срещу мързел наречена Кайдзен (Kaizen). Според нейния автор Масааки Имаи, можем да надвием мързела само в рамките на 1 минута.

Кайдзен се състои от две части – „кай“, което означава промяна и „дзен“ – добро или промяна към добро. Какъв е нейният принцип, приложим както в работата, така и в личния живот?

Един от основните принципи е, че големите промени са резултат от малки промени за определен период от време. Ако трябва да свършите някоя служебна задача, да почистите килер у дома, да сглобите мебели, да свалите старите тапети от стената, да научите нови думи на чужд език, да направите лека гимнастика или да си приготвите нещо здравословно за хапване и т. н.

Настройте таймера за 1 минута. Ще се изненадате от себе си, защото тази 1 минута е много малко като време, но достатъчно да ви мотивира да продължите напред, да свършите голяма част от заданието или изцяло да го завършите. За да надвиете мързела си е много важно всеки ден да прилагате техниката Кайдзен.

Сами ще се убедите как тя ви вдъхновява да продължавате да се движите напред, да се вдъхновите, да измислите решение за проблем, креативна идея. След като едната минута изтече, опитайте се да увеличите времето на 5 минути, след това на 6-10… Така неусетно ще работите върху заданието си 20-30 минути и това време няма да ви тежи, няма да ви отегчава.

Кайдзен ни учи, че не бива да минава и ден, без да положим минимални усилия да направим живота си по-добър. Направете вашия план, настройте таймера и действайте. /az-jenata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.