Каква е причината за болки в гърба

Любопитно

 19 Четения

Болката в долната част на гърба е един от най-често срещаните видове болка и освен това е най-честата причина за търсене на медицинска помощ. Осемдесет процента от хората до 30-годишна възраст започват да изпитват болка в долната част на гърба.

Болката може да бъде от различно естество и да е резултат от различни проблеми. Тя може да бъде остра, пронизваща, тъпа, изгаряща и може да бъде локализирана в една точка или да се разпространи от кръста по целия гръб или краката. Болката може да се появи изведнъж и неусетно и постепенно да се увеличи.

ИМА 3 ВИДА БОЛКА В ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА.

Острата
Продължава не повече от 3 месеца. Това е най-често срещаният тип лумбална болка и можете да се отървете от нея с домашно лечение за 4-6 седмици.

Повторна
Това е, когато периодите на остра болка в долната част на гърба се повтарят.

Хронична
Ако острата болка в гърба не изчезне след три месеца, тя става хронична.

ПРИЧИНИ ЗА БОЛКА В ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА

Наранявания, навяхвания, прекомерно натоварване, изместване на прешлените (спондилолистис, спондилолиза).

Фрактура на гръбначния стълб, причинена от остеопороза, артрит, вродени проблеми или заболявания на гръбначния стълб.

Притискане на нервите на гръбначния стълб, дискова херния, изместване на прешлените, стеноза на гръбначния канал, остеохондроза (може да причини дегенеративни процеси в гръбначния стълб).

Гръбначни фрактури.

Различни гръбначни деформации (кифоза, сколиоза, лордоза).

Гнойни процеси, развиващи се при хора пилонидална болест (пиларна киста).

Стареене (кожата и мускулите губят еластичността си, което увеличава риска от нараняване и прешлените се износват и спират да изпълняват функцията на амортисьори между костите).

Бременност.

РИСКОВИ ФАКТОРИ (КОЙ Е НАЙ-ПОДАТЛИВ НА БОЛКА В ГЪРБА)

Хората с каквото и да е изкривяване на гръбнака.

Всеки, който прекарва много време в седнало положение.

Хората със слаб апарат на мускулно-лигавицата.

Затлъстели, пушачи и алкохолици.

Във всеки случай самодиагностицирането на болкат в гърба не е правилно. Ако дискомфортът или болката не изчезнат о 2-3 дни, това е първият сигнал, че е време да видите лекар, който може правилно да диагностицира причината за болката и да предпише правилното лечение!

Според експерти много хора не осъзнават, че правилното положение на тялото по време на сън и използването на определени медикаменти не са достатъчни за решаване на проблемите с гръбначния стълб. Съдържанието на необходимите вещества в тялото е не по-малко важно. Изследванията показват, че екзотичният плод ананас може да реши проблема с болките в гърба, по-добре от други, което се обяснява със съдържанието на бромелаин в него – ензим, който естествено намалява възпалението, което е ключов фактор за дискомфорта.

Отбелязва се, че 110 мл сок от ананас може да помогне за намаляване на болката за няколко минути. /Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.