Какви астрономически явления ще наблюдаваме от Варна през 2019-та

Наука

 39 Четения

Настоящата 2019-та година ще бъде изпъстрена с атрактивни астрономически явления. Част от тях ще могат да се наблюдават и от нашата страна. За най-любопитните гледки в небето и космоса споделиха от варненската обсерватория пред Moreto.net.

Още на 21 януари от България ще може да се види при ясно време пълно лунно затъмнение. То ще може да се наблюдава малко преди зазоряване.

Частичното лунно затъмнение от земната сянка на 16 срещу 17 юли ще е изцяло видимо от България. Затъмнението започва след залеза на Слънцето с настъпване на гражданския полумрак, като Луната ще бъде затъмнена максимално на половина след полунощ. Луната напуска земната полусянка преди зазоряване след като е преминала през кулминация.

Рядък спектакъл с преминаване на Меркурий пред Слънцето ще могат да видят любителите на астрономията в части от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия Изток. Явлението ще се случи на 11 ноември. То е сред едва 14-те подобни транзита за 21-ви век и няма да бъде наблюдавано отново до 2039 година. Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще продължи 5 часа и 29 минути.

Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще е частично видимо от България, от началото му, до залеза на Слънцето, който е десетина минути преди максималното видимо сближаване на двете тела. Явлението не е видимо с просто око. При използване на телескоп, трябва да се наблюдава чрез метода на проекция върху екран зад окуляра. Всяко поглеждане към Слънцето през оптичен прибор уврежда зрението.

Метеорните потоци ще впечатляват с красотата си и тази година. Максимумът на Квадрантидите ще бъде на 4 януари (110 метеора на час), на Персеидите-13 август (110 метеора на час), на Джеминиди- 14 декември (140 метеора на час).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.