Как мафията използва луфтовете в европейското законодателство

Свят

 30 Четения

Тези дни бяха задържани близо 90 членове на италианската мафия – благодарение на международна акция, продължила три години. Това е голям успех. Но ЕС би могъл да направи и много повече, посочва Дойче веле.

Какви са триковете на мафиотите?

От десетилетия насам италиански мафиоти емигрират в други европейски страни, опитвайки се да избягат от италианското правосъдие. В чужбина те преследват и други цели – търсят нови контрабандни пътища – най-вече за наркотици – и перат пари под формата на инвестиции в „чисти“ икономически сфери. Най-предпочитани дестинации за този вид пране на пари са икономически силните държави. Затова и Германия е толкова привлекателна за мафията. Още преди десетилетия парите от рекет и отвличания на калабрийската Ндрангета се вливаха в Швейцария и Германия. През 1980-те години паричните потоци се увеличиха значително, след като Ндрангета изпревари Коза Ностра в бизнеса с наркотици.

Пропуски в много европейски страни

В чужбина членовете на Ндрангета не се изявяват като гангстери в холивудски стил, размахващи пистолети в ресторанти над чинии със спагети. В повечето случаи те се представят като обикновени бизнесмени и се опитват да не се набиват на очи. Много рядко италианските мафиоти всяват страх сред съседите, както в случая през 2007 година, когато в Дуисбург при сблъсък между две враждебни фамилии бяха застреляни шестима души пред един италиански ресторант. Като цяло никой не се възмущава от мафиотите.

И докато италианската полиция е доста напреднала в разчитането на вътрешния културен код на мафията (Ндрангета например представя пред местната общественост „повишените в чин“ мафиоти, запазвайки им определени места по време на процесии), полицаите в другите европейски страни често са слепи за подобни знаци. Така например едва преди няколко години стана известно, че от две десетилетия насам Ндрангета е много активна в търговията с цветя в Холандия. Дълги години обаче това не е било забелязано от никого – дори от местната полиция.

Подобни недостатъци на силите за сигурност в другите европейски страни също карат мафиотите да перат парите си в чужбина. Подкрепяни от хитри адвокати, те умело използват различията в правните системи на страните от ЕС. Италия е единствената страна в Европа, където самото членство в някоя мафиотска организация се третира като престъпление. Само този факт вече донесе много успехи в борбата срещу сицилианската мафия. Много от европейските страни нямат дори законови правила по отношение на организираната престъпност. В Германия и Холандия съществуват подобни закони, но италианците ги смятат за твърде хлабави.

Какво трябва да направи ЕС

Преди няколко години представители на Европол настояха за нови закони, които да криминализират членството в мафиотски организации. Въпреки това не можем да очакваме пълно уеднаквяване на антимафиотските закони на европейско ниво, защото в играта се намесва една щекотлива тема – защитата на гражданските права. Затова и в бъдеще ще бъде по-лесно да се блокират маршрутите на наркотиците, отколкото мъчително да се доказват инвестициите на Ндрангета в недвижими имоти, в сметосъбирането или възобновяемите енергии и участието им в частни или държавни поръчки. Това не означава, че няма място за малки стъпки – като конфискуването на приходите от прането на пари или даването на приоритет на екстрадирането на мафиоти, избягали в чужди държави.

Благодарение на правото на свободно придвижване на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС, мафията много лесно пере мръсните си пари – и то само в рамките на няколко дни. Освен това Ндрангета разширява своята дейност в Средна и Източна Европа. Разследванията на убития словашки журналист Ян Куцияк показват, че мафията се опитва да са обогати с пари от европейските фондове в страните от този регион. Затова и разследващите процедури в ЕС трябва да бъдат ускорени. Впечатляващата операция „Полино“, довела до арести в средата на седмицата, показва, че е крайно време за реформи по отношение на сътрудничеството между полициите и правораздаващите органи в различните европейски страни. ЕС трябва да побърза, за да бъде в крак с времето и да може да се бори по-ефикасно срещу трансграничната престъпност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.