Кантарджиев: Не се знае кой ще бъде доминиращият грипен щам

Общество

 34 Четения

Опасност от епидемия на вирусен хепатит няма. Обикновено случаите на хепатит зачестяват през септември, октомври и ноември. През декември обикновено се откриват случаи на хора, които са се заразили в началото на есента. Хепатит А е типична болест на мръсните ръце и болест, която се предава чрез водата и чрез близък контакт. Слава Богу, в нашата страна, случаите на тези хепатити са около два пъти по-малко отколкото предишната година.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ по повод регистрираните три случая на вирусен хепатит в Пернишка област през изминалата седмица. Общественото внимание е заострено заради случаите в някои квартали на София, изтъкна той и подчерта необходимостта от лична хигиена като превенция на заболяването. Важно е да не се ходи в дома с обувките, с които ходим по улицата, подчерта той и призова семействата, които имат икономическата възможност, да ваксинират децата си за хепатит А.

„За епидемия трябва да се мисли и да се действа преди да възникне. Тогава са ефективни мерките“. В София, общината е осигурила ваксини за семействата, които нямат икономическата възможност да ваксинират децата си, подчерта той.

Все още не се знае кой ще бъде доминиращият грипен щам тази зима:

„Миналата седмица имахме случаи свински грип H1N1 в София. Преди два дена – 7 случая от Стара Загора с H3N2 – другият от група “А” грип, който обаче не е пандемичния. Фактически, засега не знаем кой ще бъде доминиращ за цялата страна. В личен план, за човек, няма голямо значение дали ще зарази от единия, или другия, но има много голямо значение за страната, когато се разглежда целия епидемичен процес.

H1N1 епидемията се развива по-бързо и боледуват главно млади хора в работоспособна възраст. От другия – H3N2 – боледуват по-възрастните хора и при него са по-чести усложненията след грипа – бактериалните пневмонии“.

Все още няма голямо разпространение на грип в повечето европейски държави, отчете лекарят. Грип „В“ – преобладаващия в епидемията миналата година – почти не се среща. През есента у нас е имало изключително устойчиви вируси, предизвикали дълга кашлица и проблеми с дишането, но те не са били грипни, подчерта Кантарджиев и допълни:

„Всеки, който е изкарал такова заболяване, това не е било грип, просто обаче заболяването – тази кашлица три месеца – е довела до отслабване на неговата имунна система и вероятността да се зарази с грип и да изкара тежка грипна инфекция е много голяма. Затова именно хората, които вече оздравяват от тази неприятна кашлица, трябва да са много внимателни“.

Антибиотик се изписва, само ако има съмнения за бактериални инфекции, подчерта той и посъветва хората, които страдат от кашлица, да приемат лекарства за втечняване на секрета – сиропи и други, които лекарят ги посъветва, както и обикновените бонбони с билки, защото „водят до намаляване на колонизацията на бактерии и вируси в горните отдели на дихателната система“.

„Да се дават толкова пари за имуностимуланти и прочие, колкото се дават за лекарства в страната, малко нездравословно ми звучи“, заяви Кантарджиев и посъветва хората, които приемат имуностимуланти на хапчета да прекъсват приема им периодично, за да избегнат пренатоварване на имунната система и да сменят приеманите имуностимуланти. /bnr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.