„Катиримени“: Политическото бъдеще на Зоран Заев зависи от победителите на изборите в България

Политика

 8 Четения

Политическото бъдеще на Зоран Заев зависи от победителите на изборите в България и гледа към София с надеждата, че „децата от Харвард“, спечелили на изборите, ще деблокират перспективата за членство на страната в ЕС“, се посочва в коментарна статия на гръцкия вестник „Катимерини“.

Правителството на Заев се подкрепя от 59 депутати от партията му и партията на Али Ахмети, но му трябват поне още двама депутати, за да се сформира мнозинство, отбелязва гръцкото издание. Според автора на статията с помощта на Ахмети и американски фактори в Скопие се водят преговори с малката албанска партия „Алтернатива“, която има четирима депутати в парламента. Според информацията „пазарлъкът“ има положителен развой и Заев ще пристъпи към промени в състава на кабинета.

„Ако в България бъде сформирано правителство, което според заявката на победителите от „Продължаваме промяната“ ще преговаря по въпроса на наложеното от София вето за членството на Северна Македония, Заев ще работи с българско правителство, което не е зависимо от националистите на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, чиято партия остана извън парламента“, посочва „Катимерини“. Според публикацията в средата на декември в България ще бъде сформиран кабинет от Кирил Петков с участието на три други партии – Демократична България, БСП и Има такъв народ. именно новото българско правителство ще трябва да се справи с въпроса, оставен отворен от предните кабинети, по отношение на упражненото право на вето за определяна на дата за начало на преговори за членството на Северна Македония в ЕС.

„Поне предизборно спечелилите изборите в България гледаха положително на възможен изход от безизходицата“, се посочва още в статията.

Дори в България да бъде сформирано правителство, което би искало да деблокира темата срещу нещо в замяна и оттегли ветото, това може да не стане до 14 декември, когато ще има среща на върха на ЕС и Скопие се надява европейските партньори да вземат положително решение по отношение на членството на Северна Македония.

Франция иска въпросът да бъде решен в рамките на декември, тъй като в противен случай ще бъде прехвърлен за нейното председателство на ЕС. САЩ и Германия също искат, но по други причини.

„Ако Скопие получи дата за преговори, Заев може да си тръгне достойно и да се прибере вкъщи с ореола на лидера, успял да постигне двете големи национални цели – членство в НАТО и ЕС. В този случай ще се окаже, че майсторски е хвърлил заровете с подаване на оставката си“, коментира изданието.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *