Качество, а не нови услуги заляга в социалната стратегия на общината

Варна

 16 Четения

Над 3000 възрастни и 550 деца с увреждания ползват всекидневно социални услуги, предоставяни от община Варна, широкият обхват на тези дейности надвишава 13 хил. души годишно. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегията за развитие на социалните услуги в община Варна до 2020 г. Документът беше в дневния ред на комисията по социални дейности в общинския съвет, а влиза със закъснение, тъй като се базира на закъснялата областна стратегия, обясниха от администрацията.

Стратегията се основава на задълбочен анализ на потребностите в община Варна, на националната стратегия за деинституционализация на деца и възрастни в неравностойно положение, както и на утвърдени европейски практики, подчерта при представянето зам.-кметът Коста Базитов. По думите му акцентът е не да се разширява броят на предоставяните социални услуги, а да се постига по-високо качество и устойчивост при предоставянето им . В момента социалната програма на общината включва 54 социални услуги за деца и възрастни, центровете работят винаги над капацитета си и има листа на чакащи. Базитов подчерта още, че общинската стратегия е обвързана с механизма за връщане и задържане на деца в училище, чиито успех е важен за всички дейности в социалната сфера.

По повод индикаторите за ефективността на предоставяните от общината социални услуги зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев подчерта, че не е за подценяване кадровото обезпечаване на дейностите, както и оценката на самите ползватели на социалните услуги. „В тази сфера работи „армия” от високо квалифицирани социални работници, чиито възнаграждения изостават от година на година, каза Станев. Поради липсата на повишаване на стандартите за издръжка заплатите не се актуализират, за да не става това за сметка на издръжката на дейностите, а този въпрос не е за подценяване.” Той настоя още стратегията да обхване и лица с аутизъм, които по думите му са на границата между болестта и гениалността.

Комисията одобри списък от 68 лица, които да получат финансова подкрепа от общината за внезапно възникнали битови и социални нужди. Общата сума по това решение е 30,1 хил. лв. По това перо в бюджета до края на годината остават още 1628 лв., уточниха от администрацията.

Гинка Христова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.