Кирил Домусчиев купува „Нова телевизия“

Бизнес

Председателят на Конфедерацията на индустриалните работодатели в България (КРИБ) Кирил Домусчиев е спечелил търга за „Нова телевизия“ и собствеността в „Нет инфо“, съобщи изданието topnovini.bg. Информацията бе потвърдена за money.bg от източник, пожелал анонимност.

Както бе ясно, за една от двете най-големи български телевизии се бореха той и най-големият акционер във „Виваком“ Спас Русев.

Информацията за сделката идва малко повече от месец, след като настоящият собственик – шведската MTG – се отказа да продаде „Нова телевизия“ на чеха Петр Келнер, който придоби активите на Telenor в България и региона.

Отказът дойде, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да не разрешава на Келнер да придобие телевизията с мотиви, които предизвикаха коментар. Според регулатора, „Нова броудкастинг груп“ АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Знaчитeлният бpoй cpeдcтвa зa мacoвa инфopмaция c ?oитo щe paзпoлaгa oбeдинeнaтa гpyпa, щe й дaдe cъщecтвeнo пpeдимcтвo пpeд ocтaнaлитe yчacтници, пpeдocтaвящи мeдийни ycлyги“, пишеше в решението на КЗК.

Самият Келнер не притежава други медии в България, а групата на „Нова“ не е продавала части от бизнеса си след решението на КЗК. Собственикът на Telenor обжалва решението на регулатора, но първото заседание по делото бе насрочено чак за 12 март т.г.

Петр Келнер бе готов да плати €185 милиона за активите на MTG в България. Не е известна сумата, която Кирил Домусчиев ще плати, но е твърде вероятно тя да е по-ниска. През 2008 г. шведската компания плати €620 милиона.

Освен председател на КРИБ, Домусчиев е собственик на ПКФ „Лудогорец“, както и на фармацевтичните „Хювефарма“, „Биовет“, както и на „Параходство Български морски флот“ и други.

Официалното съобщение за постигната сделка се очаква утре. Тя трябва да бъде одобрена от КЗК. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *