Китайските инвестиции в Северна Америка и Европа са паднали с над 70%

Свят

 33 Четения

Преките чуждестранни инвестиции на Китай в Северна Америка и Европа през 2018 г. са спаднали със 73% до шестгодишен минимум, съобщи юридическата фирма Baker & McKenzie.

Китайските завършените преки инвестиции в Европа и северна Америка през миналата година съставляват едва 30 милиарда долара в сравнение с $111 млрд. през 2017 г. и $94 млрд. в 2016 година. Това показва изследване на Baker & McKenzie, поведено съвместно с изследователската компания Rhodium Group.

Преките инвестиции на Китай в Северна Америка 2018 г. представляват само $8 милиарда при $31 млрд. през 2017 г. и $48 млрд. година по-рано. Тази негативна динамика се дължи на инвестициите в САЩ, които са се съкратили с 83% – от $29 млрд. през 2017 г. до $5 млрд. в 2018 година. През 2016 г. те са били $45,63 милиарда.

Това е резултат от въведението от Китай ограничения за задграничните сделки, от по-твърдия контрол над чуждестранните инвестиции в САЩ и напрегнатите търговско-икономически отношения между двете страни.

В същото време размерът на китайските инвестиции в Канада е скочил с 80% – от $1,5 млрд. през 2017 г. до $2,7 милиарда.

Преките инвестиции на Китай в Европа през миналата година също са спаднали, но не така драстично както в САЩ. Общата сума на приключилите сделки в региона през 2018 г. е $22,5 млрд., което е със 70% по-малко в сравнение с $80-милиарда, отчетени за 2017 година.

Основен дял тогава се падна на придобиването на компанията Syngenta от ChemChina за $43 милиарда. Без да се брои тази сделка, китайските инвестиции в Европа през миналата година спадат с 40 на сто.

В същото време китайските инвестиции в големите европейски икономика като Франция, Германия, Испания и Швеция през миналата година са се увеличили.

Трябва да се отбележи, че силният контрол от страна на регулиращите органи е довел до отмяната на 14 сделки на китайски инвеститори в Северна Америка на обща сума $4 млрд. и седем сделки в Европа за 1,5 милиарда долара.

Органите на Европейския съюз през ноември съгласуваха условията на запланирания механизъм за проверка на чуждестранните инвестиции. ЕС нееднократно заяви, че той не е насочен към противодействие срещу придобиването на високотехнологични европейски компании от Китай, но явно се предприемат мерки в тази насока.

Страните от ЕС са обезпокоени от това, че принадлежащи на държавата или финансирани от нея чуждестранни предприятия могат да откраднат европейски технологии и ноу-хау във важни области като телекомуникациите и информатиката, космическите изследвания, енергетиката и транспорта. Според лидерите на съюза, придобиванията на чуждестранните инвеститори не бива да поставят под заплаха безопасността на държавите и ЕС като цяло, да попречат за реализирането на общоевропейските програми и проекти./money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.