Китайското външно: Играем ключова роля в развитието на диалога между САЩ и Пхенян

Свят

 20 Четения

Китай се изявява като ключово звено, което подпомага успешния ход на диалога с цел помиряване между Северна Корея и САЩ и активно съдейства за денуклеаризация на Корейския полуостров. Това заяви днес говорителят на китайското външно министерство Лу Кан, предаде ТАСС.

Китай и КНДР са съседни страни, които поддържат приятелски междудържавни и междупартийни отношения. Създаването на контакти на най-високо равнище също е сред добрите ни традиции, отбеляза той на редовния си брифинг, предаде БТА.

„Дали тази визита (на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Китай) има връзка с предстоящата втора американско-севернокорейска среща на върха – според мен е доста известен факт, че в уреждането на проблема с Корейския полуостров, включително що се отнася до изграждането на отношения между Пхенян и Вашингтон, ние постоянно се изявяваме като ключова страна, активно съдействаща за ядрено разоръжаване на полуострова“, заяви дипломатът.

По думите му, Пекин отделя голямо внимание на севернокорейско-американските контакти и подкрепя развитието на съответния диалог между САЩ и КНДР. Севернокорейското външно министерство ще информира допълнително за подробности около протичащата визита на Ким Чен Ун в Китай, добави говорителят.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е на посещение в Китай от 7 до 10 януари по покана на китайския президент Си Цзинпин. Очаква се лична среща между двамата ръководители. Лидерът на КНДР е включил в състава на делегацията своя съветник Ким Йон-чхол, който води преговорите със САЩ, и външния си министър И Йон-хо. Визитата се извършва преди очакваната втора американско-севернокорейска среща на върха, която според Пекин може да има положителен ефект върху мира и стабилността на планетата.

Днес+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.