Китай е закупил над 1,5 млн. тона соя от САЩ

Бизнес

 27 Четения

В сряда Китай е осъществил първите големи по размер покупки на американка соя, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин поставиха началото на 90-дневно примирие в търговската война между Вашингтон и Пекин.

Ден по-рано Тръмп заяви в интервю пред Ройтерс, че китайците вече купуват „огромни обеми“ американска соя и че в скоро ще намалят митата за автомобилите, произведени в САЩ.

Закупуването от Китай на над 1,5 млн. тона американска соя е най-конкретното доказателство за това, че Пекин действително се придържа към обещанията, дадени по време на срещата на двамата лидери на 1-ви декември в Буенос Айрес, Аржентина.

Трябва да се има предвид, че новината ще предостави известно облекчение на американските фермери, които изпитват проблеми да намерят купувачи за своята реколта. Соевите зърна са единственият най-ценен американски продукт за износ на селскостопански продукти, като през 2017-а година Китай изкупи 60% от този износ на стойност 12,25 млрд. долара. В последствие обаче Пекин въведе през юли много високи мита върху вноса на американска соя в отговор на митата, въведени от Вашингтон за вноса на редица китайски продукти, което доведе до срив на цената на соята към десетилетни дъна.

Решението на Китай да поднови покупките на американска соя е пореден знак за прогрес в стартиралите в началото на тази седмица последни търговски преговори между двете водещи световни икономики.

Друг признак на отстъпки спрямо Съединените щати е новината, че Китай обмисля промени в досегашната си индустриална стратегия „Made in China 2025“, която имаше за цел китайските компании да доминират в редица отрасли като изкуствения интелект и роботиката. Самите промени ще помогнат за повишаване на достъпа на чуждестранни компании до китайския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.