Китай е обещал да купува „съществени количества“ американски стоки

Бизнес

 24 Четения

Китай обеща да купува „съществени количества“ селскостопански стоки, енергийни ресурси и промишлени стоки и услуги от САЩ. Това обяви снощи службата на постоянния търговски представител на САЩ след приключването на търговските преговори между Пекин и Вашингтон, предаде Reuters. Те продължиха от 7 до 9 януари в Пекин.

В съобщение на службата се посочва, че двете страни са обсъдили начините за постигане на справедливост, реципрочност и равновесие в търговските отношения между двете страни.

Представителите на САЩ и Китай също така са обсъдили проблеми, свързани със защитата на интелектуалната собственост и нуждата от споразумение за решаване на търговски спорове между двете най-големи икономики.

Това е първата среща очи в очи на търговските представители на двете страни, след като американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин се споразумяха миналия месец да прекратят за 90 дни взаимното повишаване на митата, докато преговарят. Според икономисти обаче това е твърде кратък период за решаване на проблеми, които пречат на отношенията между САЩ и Китай от години.

Ако не бъде постигнато споразумение до 2 март, Тръмп ще повиши митата от 10 на 25% за вносни китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Китай също вдигна митата върху вносни американски стоки.

Първоначално бе планирано разговорите да приключат на 8 януари, но по неуточнени причини бяха удължени с един ден. /economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.