Китай с безпрецедентен успех – кацна на тъмната страна на Луната

Свят

 17 Четения

Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант успешно приземи сонда на обратната страна на Луната за първи път в историята, съобщава държавната медия, цитирана от вестник „Ню Йорк таймс“.

Успешното приземяване на космическата сонда Chang’e 4 („Чанъе-4“ – богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от мисии, които подчертават амбициите на Китай да се присъедини към елита и дори да поведе проучването на Космоса.

Китай приземи друг роувър на Луната през 2013 г., присъединявайки се към САЩ и Съветския съюз като единствените държави, които са провели „меко кацане“ на небесното тяло, но „Чанъе-4“ е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

Китайски експерти коментират, че тази космическа мисия показва, че Китай е достигнал напреднала фаза от световна класа в проучването на Космоса, китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да направят.

Въпреки че Пекин по-късно навлезе в сферата на проучването на Космоса, Китай, според експерти, бързо настига САЩ и дори може да оспори лидерството на Вашингтон в сферата на изкуствения интелект и квантовата компютъризация.

Китай сега планира да създаде трета космическа станция до 2022 г., да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 г. и да изпрати сонди на Марс, включително такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според експерти кацането на обратната страна на Луната е далеч повече от пропаганда.

Кратерът – Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс – където китайската сонда кацна, е най-старият и най-дълбокият на Луната. Откритията на сондата могат да хвърлят светлина върху произхода и еволюцията на небесното тяло. Някои учени подозират, че районът е богат на минерали. Ако проучването на ресурсите на Луната е следващата стъпка от проучването на Космоса, успешна мисия може да остави Китай в по-добра позиция.

Сондата беше изстреляна от Югозападен Китай на 8 декември сутринта. Навлезе във финална лунна орбита 22 дни по-късно.

Основният кораб ще пусне 130-килограмов лунен роувър. Инструментите на кораба и роувъра включват камери, радар и спектрометър, които ще помогнат за установяване на състава на повърхността, сформирана от метеорит. Учените се надяват скалите и прахът в района да разкрият повече информация за геологията на Луната.

Корабът също ще проведе биологичен експеримент, за да се установи дали семената могат да покълнат и дали е възможно излюпване на копринени буби в ниска гравитация на Луната.

Тъй като Луната пречи за директна комуникация от обратната страна, Китай е изпратил сателит да действа като посредник при предаването на информацията.

Първият лунен кораб на Китай – „Чанъе-3“ – извърши пътуване до близката страна на Луната преди пет години. Но роувърът имаше множество проблеми.

Преди няколко дни НАСА обяви, че New Horizons е заснел най-далечния обект в Слънчевата система. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.