Кметът Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до близките на маестро Борислав Иванов

Варна

 828 Четения

Кметът на Варна Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до близките на доайена на българското диригентско съсловие – Маестро Борислав Иванов, дългогодишен диригент, директор, артистичен директор и консултант на Държавна опера Варна. „Губим един творец, живял до последния си дъх на сцената. Съвсем скоро – през август 2021 г., чествахме неговата 90-годишнина и уникалните 70 години на сцената, с прояви тук във Варна, в София и в Пловдив! Маестро Борислав Иванов ще бъде запомнен с високия си професионализъм в концертите и спектаклите на Държавна опера Варна, със своята ангажираност и осъществени прекрасни идеи в Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Високо оценявам неговия принос за развитието на културата във Варна, на Варненската опера и на фестивала в България и по света. Сбогом, Маестро! Благодарим ти!“, се казва в съболезнователния адрес.

Изтъкнатият български диригент  има в творческата си биография над 3000 оперни спектакли и симфонични концерти. Той е роден през 1931 г. в гр. Варна. Учи в Първа мъжка гимназия и дирижира хора и оркестъра на училището. Учи и в Музикалното училище на родния си град. Завършва Държавната музикална академия – София – специалност “хорово дирижиране” при проф. Георги Димитров и “оркестрово дирижиране” при проф. Влади Симеонов. Още като студент от втори курс на Академията ръководи самодейни хорове, както и хора и оркестъра на Министерството на електрификацията. Държавният му изпит по оркестрово дирижиране е с “Имало едно време” на Парашкев Хаджиев с Варненската опера, като от този момент започва дългогодишното и ползотворно сътрудничество на младия диригент с изтъкнатия композитор, както и убедителната защита на българското музикално творчество.
След дипломирането си се прибира във Варна и именно тук са първите му изяви на професионалната оперна сцена.
През 1963 г. на фестивала “Варненско лято” е забелязан и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в „Комише опер“ в Берлин. На следващата година Борислав Иванов получава уникалния шанс да стажува при великия маестро Херберт фон Караян в Берлинската филхармония, който оценява таланта на младия българин и го препоръчва за Генерал музикдиректор на симфоничния оркестър на Берлин. На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като заслужено получава най-високата награда на Ф Р Германия “Големият кръст за заслуги” – І степен, присъдена му през 1994 г. от президента на страната Рихард фон Вайцзекер.
В периода 1958 – 1970 г. Борислав Иванов е диригент и заместник директор на Варненската опера. От 1970 до 1975 е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 е директор и главен диригент на Варненската опера.
От 1985 г. отново работи в Пловдив като диригент и директор на Пловдивската опера.
От 1 септември 2004 г. до декември 2007 г. е директор на Софийската опера. Междувременно е главен музикален директор на Операта в Анкара и зам. генерален музикален директор и първи диригент на Операта в Касел, Германия.
От началото на 2010 г. е поканен да заеме поста Главен художествен ръководител на ОФД – Варна, като безспорен авторитет в областта на българското музикално-изпълнителско изкуство.
Диригентът има повече от 100 заглавия в репертоара си от класически и съвременни композитори, между които: “Ловци на бисери” (Бизе), “Отело”, “Аида”, “Набуко”, “Травиата” (Верди), “Евгений Онегин” (Чайковски), “Борис Годунов” (Мусоргски), “Селска чест” (Маскани) и др. Голяма част от тях са кантатно-ораториални произведения. Между тях най-често изпълнявани са “Кармина Бурана” (Карл Орф) и Девета симфония (Бетовен).
Борислав Иванов често гастролира с български оперни трупи на престижните музикални фестивали в Испания, остров Малта, Белгия, Дания, Италия, Корея и др.
Дирижирал е спектакли на Болшой театър, Дойчеопер и Щатсопер – Берлин, Виенската държавна опера и др. За цялостната си творческа дейност е награден с орден “Кирил и Методий”, почетната награда “Пловдив”, златен медал на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика, както и с най-престижната награда на Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.