„Комерсант“ за руско-японските разговори: Преговори на висок тон

Свят

 22 Четения

„Комерсант“ пише за трудностите, с които са се сблъскали Русия и Япония при обсъждането на възможността за подписване на мирен договор и решаването на съдбата на Курилските острови. Вестникът окачествява вчерашните преговори между външния министър на Япония Таро Коно и руския му колега Сергей Лавров като сложни и отбелязва, че те се водят на висок тон, предава БТА.

Въпреки призива на Таро Коно 2019 г. да стане „историческа“ визитата му показа нарастващите трудности в диалога между Москва и Токио преди планираната за 22 януари среща между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе, отбелязва „Комерсант“, цитиран от Би Би Си. След края на преговорите Сергей Лавров призна, че има „съществени разногласия“, а Таро Коно се отказа от обща пресконференция с руския си колега.

Според запитаните от „Комерсант“ руски дипломати и експерти преговорите между Лавров и Коно в Москва показват, че руската страна забележимо е втвърдила тона в диалога с Токио в навечерието на новата среща на високо равнище между Владимир Путин и Шиндзо Абе.

„Тонът на последните изявления на руската страна, адресирани до Токио, е доста по-твърд от края на миналата година. Това може да означава две неща: или опит за повишаване на собствените преговорни позиции в навечерието на срещата на върха, или за подготовка на почвата за отказ от форсирано решение на проблема за мирния договор“, коментира пред „Комерсант“ бившият посланик на Русия в Токио Александър Панов, оглавявал руското посолство там от 1997 до 2004 г. По думите му, ако двамата лидери не успеят да се споразумеят, „прозорецът на възможностите“ за решаване на проблема задълго ще се затвори.

Подобно мнение в разговор с „Комерсант“ изрази и ръководителят на катедрата за изтокознание на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Дмитрий Стрелцов. „С идването на власт на Шиндзо Абе японската страна вече смекчи позицията си и се отказа от твърдото искане да й бъдат дадени и четирите Курилски острова. По всяка вероятност, ако този въпрос не бъде решен при премиера Абе, шансът за споразумение ще бъде пропуснат“, смята експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.