Конте: Италия ще представи на ЕС нов проект за бюджет

Свят

 25 Четения

Италия ще представи на органите на Европейския съюз нов проект за държавен бюджет на страната за 2019, вместо отхвърления от Еврокомисията. Това обясни в интервю италианският министър председател Джузепе Конти.

Целта на премиера е да не допусне процедурата по задействането на санкциите по отношение на Италия , която ще причини вреди на страни, а според него, може да доведе и до беди за Европа. В процес на разработка е предложение, което Европейският съюз не може да не приеме с внимание, казва Конте в интервю за вестник Avvenire.

Говорейки за параметрите на новия проект за Бюджет 2019 , Конте допуска понижение на първоначално предвиждания бюджетен дефицит от 2,4% от БВП. Но не даде конкретни числа, каза че на този етап това би било неправилно и непродуктивно. А и на проговорите с Брюксел била нужна конфиденциалност.

„Моето предложение няма да постави под заплаха интересите на италианците и планираните реформи“, подчертава премиерът Конте.

Припомняме, на 21 ноември Европейската комисия представи оценка на бюджетите на всички страни от съюза. ЕК отбеляза сериозни несъответствия на финансовия план на Италия за 2019 година с Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Основно става дума за високия бюджетен дефицит от 2,4% от БВП, прекомерно увеличените социални разходи и опасността от повишаване н и на без това голямата задлъжнялост на страната. ЕК заплаши властите в Рим със санкции срещу Италия, които могат да достигната 0,2 на сто от БВП. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.