Корбин внесе искане на вот на недоверие към Мей след отложеното гласуване по сделката за Брекзит

Свят

 20 Четения

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин изпълни заканата си да внесе процедура в парламента за искане на вот на недоверие в премиера Тереза Мей, след като тя отложи гласуването по нейната сделка за Брекзит през януари. Корбин не остана доволен от думите на Мей, че гласуването ще се проведе през седмицата, започваща от 14 януари. 

Правителството по принцип не е задължено да насрочи вота преди Коледа, но Джеръми Корбин заяви, че отказ да стори това ще покаже, че Тереза Мей не е в състояние да контролира Камарата на общините и да разчита на нейното доверие. Корбин изтъкна, че е неприемливо да се чака още един месец, преди сделката да бъде гласувана. Лидерът на лейбъристите уточни, че вотът е насочен срещу премиера, а не срещу правителството като цяло. 

Тереза Мей обаче получи окуражителни сигнали за подкрепа от групировки, които по принцип са критични към нейната политика, така че вотът на лейбъристите почти със сигурност няма да бъде успешен. 

Евроскептиците в Консервативната партия на премиера и северноирландската Демократична юнионистка партия, която осигурява мнозинството на торите в парламента, обявиха, че ще гласуват против всеки внесен от лейбъристите вот на недоверие. Още няма яснота кога точно ще бъде проведен този вот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.