Красимир Вълчев: Колкото по-малки са учениците, толкова по-малко пренасят вируса

Наука Политика

Министърът на образованието Красимир Вълчев разясни каква роля играят върнатите в клас ученици за разпространението на COVID-19. Децата до 4 клас учат присъствено от 4 януари – вече повече от месец.

„Спорен е въпросът коя среда колко допринася за увеличаване на процента заболеваемост. Прекарват се в час средно 7 часа, има близо 35 000 класни стаи. Според изследванията – колкото по-малки са учениците, толкова по-малко пренасят вируса индивидуално. Ако ситуацията се влоши, ще се откажем от графика за връщането на всички класове в училище“, обяви министърът на брифинг в Министерски съвет.

Той подчерта, че целта на МОН е максимум присъствено обучение, но да не се застрашават животите на учители и ученици. Затова и е взето решение да се опита чрез тестове да се направи моментна снимка на заболяваемостта в училище. Това би помогнало заразените бързо да се карантинират и да се предотврати бум на заразяване.

Вълчев е категоричен, че малките ученици в клас не са допринесли сериозно за ръстът на новите случаи. Големите обаче са били риск.

„Графикът не е самоцел. Решаваме в движение една задача с неизвестни“, подчерта той.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *