Левият терорист Чезаре Батисти пристигна в Италия след 40 г. укриване

Свят

 40 Четения

Чезаре Батисти, италианският терорист с леви убеждения, е докаран в Рим след почти 40 г. укриване от властите, пише „Гардиън“.

Той е издирван от полицията за четири убийства в края на 70-те г. на миналия век.

Екстрадирането му в Италия идва след укрепване на връзките между новия президент на Бразилия Жаир Болсонару и италианското популистко правителство.

64-годишният Батисти кацна на летище Чампино в столицата с правителствен самолет след задържането му в боливийския град Санта Крус де ла Сиера в събота вечерта. Той ще бъде отведен в затвора Rebibbia до Рим, където ще лежи доживотна присъда.

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини и правосъдният министър Алфонсо Бонафеде го чакаха на летището.

„Тези, които правят грешки, си плащат. Италия сега е уважавана страна“, каза Салвини пред журналисти.

„Ние казваме на света, че никой не може да избяга от италианското правосъдие. Батисти е убиец, който е извършил сериозни престъпления“, отбеляза от своя страна Бонафеде.

Италианецът става член на ултралявата групировка „Въоръжени пролетарии за комунизъм“ в средата на 70-те години на миналия век, като през 1979 г. е арестуван и осъден на 12,5 г. лишаване от свобода за участие във въоръжена група. 1981 г. бяга от затвора. Впоследствие е осъден задочно за убийство на двама полицаи, вземане на участие в убийството на месар и съучастничество при изготвяне на план за убийството на бижутер. Батисти признава, че е бил част от групата, но отрича да е замесен в убийства.

В продължение на години той живееше в Кананея, град в бразилския щат Сао Пауло. Преди това в продължение на две десетилетия се укриваше в Мексико и Франция, където беше защитен от доктрината „Митеран“ – закон от 1985 г., който даваше убежище на около 100 италианци с леви убеждения при „условие, че се оттеглят от политиката“.

През 2004 г. Батисти бяга в Бразилия, където се укрива в продължение на три години. Арестуван е в Рио де Жанейро през 2007 г. След 4 г. зад решетките, бразилските власти отказват да го екстрадират в Италия и го освобождават.

Но след като Болсонаро печели изборите за президент на Бразилия през октомври, той обещава на Салвини да екстрадира престъпника.

През декември бразилски съд нареди задържането на Батисти, който е заловен в Боливия в събота.

„Не знаем откъде и кога е дошъл“, коментира вътрешният министър на Боливия Карлос Ромеро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.