Левон Хампарцумян: Очакванията са, че може би растежът на световната икономиката ще се забави

Общество

Ако можем да предскажем кризата, тя няма да се случи, твърди финансистът

Задава ли се нова икономическа криза? Някои финансисти предупреждават за края на бизнес цикъла и риск от рецесия. Забавянето на растежа в големите европейски икономики е факт от месеци и те отчитат свиване на Брутния си вътрешен продукт. За това какво очаква България, Tribune.bg разговаря с банкера и финансист Левон Хампарцумян.  

Очаква ли ни нова икономическа криза?

Днес със сигурност знаем две неща, че икономиката е циклична и че от 5-6 години икономиката на света расте. Така че очакванията са, че може би този растеж ще се забави, ще спре, тръгне надолу. Дали това ще бъде криза или забавяне или стагнация, никой не може да каже. Днес има различни хипотези и различни предположения. Ние трябва да бъдем благоразумни и подготвени.

Това какво означава за България, че темповете на растеж ще се забавят?

Всяка следваща криза за това е криза, защото не може да се предскаже. Ако можем да я предскажем, тя няма да се случи. Така че трудно може да кажем къде ще бъдем, но ако бъдем благоразумни, организирани, образовани, вероятността да пострадаме е по-малка.

Къде правителството трябва да постави акцент? В кои сектори?

За съжаление не са две или три неща. Просто трябва да сме подредени, да сме добро място за правене на бизнес, с образовано население, които са дългосрочни цели, но това дава устойчивост на държавите в една по-трудна ситуация.

Къде сме ние спрямо тези цели?

България от 2013 г. до ден днешен расте. По малко, но расте. Ние сме във фаза на растяща икономика все още.

Което, разбира се, е добро. То може да се усети вече и на улицата. Виждате хората купуват жилища, консумират повече, тези 300-400 хиляди коли, които се редят по границите с Гърция през уикендите, какво мислите че е?! Хора, които имат възможност да си го позволят.

Но нашата икономика, която изнася, е зависима от Европа и своите пазари, например в Германия. А там се регистрира задържане на растежа?

Зависима е икономиката ни от Европа и Слава Богу. Да, ще рефлектира върху нас и състоянието на тяхната икономика, но затова трябва да сме готови.

Нови пазари?

Пазарите няма да се променят. Условията, при които търгуваме с тях ще се променят.

Значи ще разчитаме, че сме малки и добре подредени?

За малки, не сме чак толкова малки вече. Просто въпрос на предприемчивост, добра организация, ефективност на процесите и така.

Може би старт на големи нови проекти в страната?

Трябва да питате хората, които се занимават с това.

 

Левон Хампарцумян е от пионерите в консултантско-одиторския бранш в България. През 1992 г. с Мартин Заимов създават „Българска одиторска компания“– консултантска фирма, асоциирана в интернационалната мрежа на Coopers&Lybrand. След две години продават компанията си на Coopers&Lybrand. Прекарва 5 години в Канада, работейки като консултант по проекти с Русия.

От 2001 г. до май 2019 г. е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Уникредит Булбанк“, председател на Асоциация на банките в България (АББ) и член на УС на БОРИКА. Понастоящем е член на УС на Института за пазарна икономика, председател на настоятелството на СУ „Климент Охридски“, член на настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси и член на настоятелството на City University of Seattle в България. Неотдавна става заместник-председател на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *