Майк Помпейо: САЩ обмислят още санкции върху балистичните ракети в Иран

Свят

 14 Четения

Американският държавен секретар Майк Помпейо каза в Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон ще работи за повторно налагане на ограничения върху балистичните ракети на Иран, предаде Ройтерс.

„Оръжейното ембарго на ООН срещу Техеран не трябва да бъде вдигано през 2020 г.“, призова Помпейо и прикани Съвета да въведе „инспекции и забранителни мерки в пристанища и в открито море, за да попречи на продължаващите опити на Иран да заобикаля оръжейните ограничения“.

Държавният секретар на САЩ заяви, че иранските балистични ракети са заплаха за Близкия изток и отвъд него. Иран нарушава резолюции на Съвета за сигурност за балистичната си програма, каза още Помпейо.

„Резолюция 2231 на Съвета за сигурност не забранява на Иран изстрелването на ракети, а доказателства за техни ядрени компоненти няма“, заяви на свой ред постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Небензя каза още, че е недопустимо провеждането на разследване от секретариата на ООН на дейността на Иран, без да има съответния мандат от Съвета за сигурност.

От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Иран да отговори внимателно на безпокойствата за балистичната си програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.