Мая Манолова във Варна: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета от Тутраканци

Варна

 22 Четения

Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета от варненското село Тутраканци. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на среща с потърпевшите в Областната администрация на морската столица, предаде репортер на Moreto.net.

„Разговарях с министъра на земеделието и шефа на БАБХ по телефона, за да чуя какво е тяхното мнение по случая. Очаквано те цитираха закона за ветеринарномедицинската дейност, спрямо който не се изплащат обезщетения в случаите, в които става дума за немаркирани животни. Все пак се разбрахме, че ще търсим някакви решения, а и става въпрос за 30 000 лв., които според мен не са много за земеделското министерство“, обясни Манолова.

Заради открито огнище на Африканска чума по свинете, през август в селото бяха умъртвени 90 прасета, а техните собственици чакат вече 5 месеца обезщетения.

„Никой не ни обясни и предупреди, цяла нощ селото беше блокирано с жандармерия. При мен дойдоха представители на БАБХ рано сутринта и убиха 9 прасета“, сподели потърпевшият Стефан Данаилов.

По думите на Любен Добрев, който също е от потърпевшите, след направена проба на неговите прасета е установено, че Африканска чума няма.

Стопаните настояват да получат реални обезщетения за умъртвените им животни, в противен случай ще съдят БАБХ. /moreto.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.