Медиха Хамза, мъжкото момиче на СДС

Общество

 7 Четения

И по професия, и по характер – тя е мъжкото момиче на СДС. Медиха Хамза е електроинженер, От 1993 г. до днес е преподавател и е развивала във времето  научноизследователска дейност в Технически университет-Варна, а в момента – в Медицинския университет-Варна. През 2006г. придобива образователна и научна степен „доктор“, а от 2012 г. придобива степен – доцент по Електрически мрежи и системи. Автор е на повече от 70 статии в научни списания и доклади на международни и български конференции, както и на ръководства и учебни пособия. Професионалната и обществената ѝ  ангажираност се  развива с участието ѝ в научноизследователски проекти и организиране на научни форуми. В два поредни мандата е и общински съветник, била е и председател на комисията по социални дейности и жилищна политика в Общинския съвет на Варна.

Влиза в политиката реализирана, доказала професионализма си,

спечелила признание от академичната общност и уважението на студентите си. Днес е кандидат за народен представител от СДС в общата листа с ГЕРБ с номер  32  в бюлетинатапреференция 106. С открито лице, с ясни послания, с конкретни ангажименти към хората изгради и предизборната кампания на вота през юли – като кандидат на СДС отстоява максималното облекчаване на условията за стартиране и развитие на бизнеса, запазване размера на Данъка върху доходите на физическите лица и намаляване на данък дивидент от 5% на 2%. Намаляването на корпоративния данък печалба за едноличните търговци от 15% на 12 % , като тези мерки няма да намалят приходите в бюджета, а ще увеличат събираемостта и ще привлекат чужди и родни инвеститори.

Веднъж стъпила на политическия терен, доц. Хамза намира нови прояви на личностни качества, които я превръщат в незаобиколим фактор. В битката си за обществено значими каузи предпочита да е в  диалог с всички, които могат да допринесат за реализирането им. Диалогична, за да печели съмишленици. Упорита, за да, подкрепя усилията им. Отзивчива, за да  им дава импулс. Но наред с това е винаги готова да отстоява тезите си пред опонентите, да влиза в битка срещу препятствия пред целите си.

Казва това, което мисли, прави това, което казва 

Не действа импулсивно. Може дълго да премисля думите си, но държи на тежестта им, след като бъдат произнесени.  Знае какво иска, как да го постигне и с какво да възпламени последователите си. Периметърът на изява далеч надхвърля студентската аудитория. Социалната грижа за най-уязвимите, социалния патронаж, реформите в общинското здравеопазване, перспективите пред туризма и спа туризма, обновяването на читалищата, все сфери, в които активно допринася с идеи и конкретни инициативи. Без да търси признание, е един от най-големите лични дарители в перманентни благотворителни кампании.

Самата тя обаче признава, че когато и каквото и да захване,

винаги е фокусирана върху младите хора. 

Следи отблизо кариерното развитие на студентите си, подкрепя перспективите им, търси мостове между бизнеса и професионалното образование, активна е в създаването на условия за реализацията им тук в родината ни. Не се уморява да повтаря, че повишаване на интереса към образованието ще се постигне, когато в процеса на обучение се въведат с по-големи темпове новите технологии и техника, когато се увеличи практическата насоченост. При всеки повод дебело подчертава още един много важен елемент – заплащането като специалисти, завършили висше образование, а не средно, както често им се предлага.

Подредена, балансирана, самоуверена в публичните си изяви като доц. Хамза, тя намира време и пространство за  личните си пристрастия  просто като Медиха. Поразбутва сериозните задачи, за да смести между тях несериозни на пръв поглед неща – страстта към народните танци, шиенето на гоблени, книгите. Но без тях, без миговете с приятели, без дребните радости на всеки нов ден, всичко наглед велико може да изгуби смисъл.


Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *