Мексико хвърля 4000 военни срещу крадците на горива

Свят

 18 Четения

Мексико хвърля 4000 военни срещу крадците на горива. Ще бъде засилена охраната на нефтопроводите и складовете за горива. Към попълненията от военни ще бъдат пратени и хеликоптери за наблюдение. Тези мерки се взимат с цел сигурност на фона на проблема със снабдяването с горивата в страната. Това обяви президентът Андрес Обрадор, цитиран от АП. 

По думите му, от този проблем страдат всички, които с часове чакат на опашки пред бензиностанциите. Той обаче призова сънародниците си към разбиране. 

Синдикатите възразиха на държавния глава, че това не може да продължава и страната губи милиарди от наложените ограничения. 

Припомняме, че в началото на годината самият той обяви, че Мексико наема още 50 000 военни като мярка срещу набиращата сили престъпност в страната. Според него, в момента националната гвардия не разполага с необходимия ресурс да се справи с проблема. 

Това се случва на фона на плановете на американския му колега Доналд Тръмп да строи стена по южната граница, за да спре прииждащите нелегални мигранти от съседката и престъпността. Той определи ситуацията по границата като криза и нападна демократите в Конгреса, че не разбират колко е сериозно положението, а блокират плановете му. В момента САЩ са в състояние на шътдаун заради отказаните на правителството 5, 7 млрд. долара за стената. 

Обрадор от своя страната определи плановете на Тръмп като вътрешнополитически проблем на САЩ. Тръмп се закани също така, че Мексико ще плаща за тази стена, което мексиканските власти вече отхвърлиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.