Михаил Константинов: Имало е теч на данни от БУЛСТАТ

Общество

 590 Четения

Има достъп до данните от БУЛСТАТ, проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

По думите му има достъп до лични данни, адреси, електронни пощи, адреси на компютри и дори бисквитките на браузърите на потребителите, които също се приемат като лични данни.

„Причината е непрецизно законодателство. Надявам се да няма злоупотреби, но няма начин да се провери какво се е случвало. Законът трябва да се прецизира, за да не се допуска теч на данни“, каза Константинов.

Въпреки уверенията, че няма теч на данни той е категоричен, че има такъв, защото всичката информация, която е достъпна, се смята за лични данни според GDPR.

„Последните парламенти се занимавах с „чегъртане“, вместо да свършат законодателна работа. Да се надяваме, че 47-тият ще го направи“, допълни още той.

„В европейското законодателство е казано, че данните се пазят, докато има потребност за тях, затова подлежат на унищожаване или на блокиране на достъпа. Това трябва да се регламентира. В момента, който няма потребност от данните по БУЛСТАТ, би трябвало системата да направи достъпа невъзможен“, поясни Михаил Константинов.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *