„Модерна“ чака одобрение на ваксина за деца на възраст 6-11 години

Свят

 5 Четения

Компанията „Модерна“ е подала молба до медицинския регулатор /ЕМА/ на Европейския съюз за одобрение на ваксината срещу COVID-19 за деца на възраст от шест до 11 години, съобщи американската биотехнологична компания пред АФП, цитирана от Нова.

Дозировката за двете инжекции, приложени с интервал от четири седмици, е коригирана на 50 микрограма, в сравнение със 100 микрограма за по-възрастните пациенти.

„Имаме удоволствието да обявим представянето на този вариант в EMA“, каза в изявление главният изпълнителен директор на „Модерна“ Стефан Бансел от Европейската агенция по лекарствата.

„Това е първото ни предложение за използването на нашата ваксина в тази възрастова група”.

В момента ваксината на „Модерна“ е одобрен за хора на 12 и повече години в Европа.

Но няколко страни, включително Франция от вчера препоръчаха тя да не се използва при хора под определена възраст (30 години във Франция) поради опасения относно рисковете от миокардит или възпаление на сърдечния мускул.

Редкият страничен ефект е открит при юноши и млади възрастни, особено при мъжете.

EMA също така преглежда данните от „Пфайзер“, която е подала молба за европейско одобрение на собствена ваксина за деца на възраст от 5 до 11 години. Този преглед може да приключи през декември, съобщиха от ЕМА миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *