Москва: САЩ оказват натиск върху Германия за „Северен поток 2“

Бизнес

 19 Четения

Според Алексей Пушков, член на Съвета на федерацията, резолюцията на Европарламента срещу „Северен поток 2“ показва натиска, оказван от САЩ върху Германия за спиране реализирането на проекта. 

В сряда Европарламентът прие резолюция, която призовава към отмяна на реализирането на проекта за газопровода, тъй като това бил политически проект, заплашващ сигурността на Евросъюза. Освен това в документа се отбелязва „ключовата роля“ на Украйна за европейското енергийно снабдяване, предаде NOVA.

„Северен поток 2“ предвижда прокарването на две тръби с капацитет по тях да се транспортират годишно 55 млрд. кубически метра „синьо гориво“ от Русия директно до Германия по дъното на Балтийско море. Разрешение за строителството вече е дадено от Германия, Финландия и Швеция, остава само Дания да определи своето решение.

Против реализирането на проекта е Украйна, която се опасява от загубата на доходите, които получава от транзита на руски газ към Европа. САЩ също са против „Северен поток 2“, обличайки интереса си от доставка на втечнен газ за Европа в понятия като „опасност за енергийната сигурност“ на Стария континент и намират връзка между диверсификацията на енергийни източници и стабилността на региона. Русия също намира за удобно да призовава противниците на „Северен поток 2“ да не го възприемат като инструмент за влияние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.