Най-големите рискове за глобалната икономика през 2019

Анализи

 34 Четения

Агенция Блумбърг изследва кои са най-големите опасности за световната икономика през 2019 г. Това са световните търговски войни, Брекзит и състоянието на цените на петрола.

В светлината на световните търговски войни експертите обръщат специално внимание на отношенията между САЩ и Китай. На 2 декември лидерите на Китай и Съединените щати се съгласиха да прекратят процеса на нагнетяване на двустранните търговски противоречия. По-конкретно, президентът на КНР Си Цзинпин и американският президент Доналд Тръмп обсъдиха в детайли ситуацията около китайско-американските отношения.

Предстои и двете страни да постигнат разбирателство по ключови въпроси, които се считат за препятствия в развитието на взаимните контакти, като например увеличаване на достъпа до пазара, защита на интелектуалната собственост, премахване на ограниченията върху износа на съвременни технологии, обезпечаване на киберсигурността и борба с киберпрестъпленията. В случай че не бъде намерен изход от ситуацията през следващите три месеца, Вашингтон обеща да увеличи сегашните тарифи от 10% за широк списък от китайски продукти до 25%.

В случай на въвеждане на вносни мита от САЩ върху всички китайски стоки, БВП на Китай може да намалее с до 1,5% през 2019 г., а глобалната икономика като цяло – до 5%, твърдят експерте от Блумбърг.

Брекзит, нефт, и не само…

Други рискове анализаторите виждат в икономическата ситуация в Италия. В края на октомври Европейската комисия поиска Италия да прецизира проектобюджета за 2019 г. През юни ЕК препоръча на Италия да намали бюджетния дефицит с 0,6% от БВП (в сравнение с 2018 г.), докато проектобюджетът на Италия, представен на ЕК през октомври, предвижда увеличение на дефицита с 0,8-0,9% чрез разширени социални програми. Въпреки това, италианското правителство остави прогнозния бюджетен дефицит непроменен през 2019 г., като коригира само част от показателите в проекта.

Риск за икономиката през следващата година Блумбърг вижда в Брекзит – излизането на Великобритания от Европейския съюз. В края на ноември лидерите на ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брекзит и политическа декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и британските законодатели. Последните трябва да го гласуват на 11 декември. Самият Брекзит е насрочен за 29 март 2019 г., след което според плана трябва да има преходен период, който да продължи до края на 2020 г.

Експертите на Блумбърг отбелязват, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение (т. нар. „твърд брексит“), икономиката на Обединеното кралство ще намалее с около 7% до 2030 г. в сравнение с останалите членове на ЕС. В същото време, дори ако се сключи сделка по Брекзит, която ще включва членството на страната в митническия съюз на ЕС до 2030 г., БВП на Обединеното кралство ще падне с около 3%.

Сред другите рискове за глобалната икономика през 2019 г., експертите назовават състоянието на цените на петрола, както и предстоящите избори в няколко големи страни следващата година. Говорейки за петрола, ключовите фактори включват отношенията между САЩ и Иран, както и действията на страните от ОПЕК и страните извън организацията в рамките на сделката ОПЕК+ за съкращаване добива на петрол. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.