Най-големият производител на цигари излиза на борсата

Бизнес

 17 Четения

China National Tobacco, държавен монопол, който е най-големият производител на цигари в света, планира да листне международната си единица на фондовата борса в Хонконг, дори когато натискът върху правителството да ограничи пушенето нараства, пише Bloomberg.

Отделът, China Tobacco International, е основно отговорен за добиването на чуждестранни тютюневи листа от страни като Бразилия и Канада за цигарения гигант, който произвежда четири от всеки 10 къса, произведени в света. Компанията майка може да спечели по-голяма печалба от HSBC Holdings или Walmart, според рядко срещани финансови данни от 2012 г.

Международната единица представлява малка част от целия бизнес на China Tobacco, който има по-голям пазарен дял от следващите пет глобални тютюневи компании заедно. Въпреки това, листването представлява рядко отваряне на държавния монопол, който се сблъсква с нарастващите вътрешни заплахи свързани с високите нива на рак в Китай и свързаните с тютюнопушенето заболявания.

Китай е най-голямата страна, която консумира тютюн и произвежда в света, а критиците твърдят, че правителството не прави достатъчно, за да предотврати разпространението на тютюнопушенето поради данъчните приходи, които идват от индустрията. Миналата година законодателите в китайския Национален народен конгрес призоваха за по-високи данъци върху цигарите, за да се спре пушенето сред младите хора.

Международният бизнес, който ще бъде пласиран, регистрира приходи от 5,1 млрд. Хонконгски долара (651 млн. долара) за деветте месеца, приключили през септември, което е с 21% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, според документи, публикувани в сряда. Той имаше марж на брутната печалба от 5,8%, в сравнение с 6,5% година по-рано.

Единицата получава приходи главно от фиксирана надбавка от 6%, която се прилага за снабдяването с чуждестранни тютюневи листа при продажба на местни производители на цигари. Тя също така има пълен контрол върху износа на цигари – продава се предимно в безмитни райони в чужбина на китайските туристи – и местните тютюневи листа от провинциите, включително Юнан и Съчуан.

През 2016 г. индустрията е допринесла с печалба и данък от 1,1 трилиона юана (160 млрд. долара), според уебсайта на China Tobacco. Обикновено монополът не публикува финансовите данни доброволно. През 2012 г. банка, която купува дял изляга данни които показват, че цигареният гигант е имал продажби от 770,4 млрд. юана и чист доход от 117,7 млрд. юана през 2010 г.

CICC и China Merchants Securities са спонсори на предложеното IPO.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.