НАП събра над 2,3 млрд. лв. през октомври

Общество

 40 Четения

Над 2,3 млрд. лева приходи са постъпили в Националната агенция за приходите през октомври.

Това е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Общо данъчните приходи за октомври възлизат на над 1,3 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо от 370 млн. лв., корпоративният данък е над 108 млн. лв. и близо 755 млн. лв. ДДС. Общият размер на приходите от осигурителни вноски за октомври надвишава 928,8 млн. лв. В това число 555,3 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 235 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 132,8 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16%, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10% спрямо същия период на 2020 г.

От началото на годината до 31 октомври в НАП са постъпили над 22,5 млрд. лева. Това е 2,3 млрд. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов изтъкна, че добрите резултати се дължат както на добрата работа на служителите в приходната агенция, така и на положителна промяна в поведението на данъкоплатците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.