Наркотиците, никотинът и най-пристрастяващите субстанции

Любопитно

 26 Четения

Наскоро екипът на професор Дейвид Нът от университета в Бристол, Великобритания, който се занимава с изследване на влиянието на различни опасни вещества върху човешкия мозък, публикува списък с най-пристрастяващите вещества на Земята.

Субстанциите в списъка далеч не ни изненадват. Те са по-скоро повод да се замислим за сериозността на някои общоприети и законово-поощрявани навици, които всички толерираме.

1. Хероин

Хероинът продължава да бъде най-пристрастяващата и може би най-опасната субстанция, с която видът ни разполага. Един на всеки четири души, дръзнали да пробват хероин, развива зависимост. Това е стряскащо КПД, което не бихме искали да тестваме в никакъв случай.

2. Кокаин

Кокаинът е добре позната субстанция за хората от елита още от средата на миналия век, а растението, от което се добива белия прах, е ползвано с най-различни цели от хилядолетия насам.

Истината обаче е, че коката е съвсем малко по-пристрастяваща от хероина. 21% от хората, пробвали кокаин веднъж, развиват определена степен на зависимост.

3. Никотин

Също като коката, никотиновите растения са били ползвани още от дълбока древност. Днес обаче никотиновата зависимост е глобална напаст, която коства живота на над 6 милиона души всяка година.

4. Барбитурати

Барбитурати са всички онези вещества, които действат като депресант за централната нервна система. Първоначално сме смятали, че са добро средство срещу безсъние, но в последствие разбираме, че подобните на анестезия ефекти еволюират в приятна еуфория.

Това кара мнозина да ползват тези вещества, дори и без да имат реална нужда. Хапчетата, които Ди Каприо гълташе постоянно във „Вълкът от Уолстрийт“ например са вид барбитурати, които до ден днешен се търгуват на черно.

5. Алкохол

Редом с кокаина и хероина, алкохолът е в топ 5 на най-пристрастяващи субстанции. 5.3% от всички случаи на смърт в глобален мащаб са обвързани с употребата на алкохол.

Макар петъчните напивания да не ни се струват като зависимост, добре е да знаем, че алкохолът се счита за най-вредния наркотик. Това е така, заради разнообразието от негативни здравословни, социални и икономически последици, които алкохолната зависимост носи. /lifestyle.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.