Натовски кораби пристигат във Варна

Варна

 28 Четения

От 22 до 25 февруари на посещение във Варна ще пристигне Втората постоянна противоминна група на НАТО, съобщават българските ВМС.

Групата ще включва в състава си кораби от ВМС на Германия (FGS Werra), ВМС на Турция (TCG Akcakoca), ВМС на Румъния (ROS LT Lupu Dinescu) и ВМС на България (минен ловец Цибър). 

Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море. 

За времето на развръщането на групата в Черно море са предвидени визити в пристанищата Варна и Констанца, както и участие в българо-румънското противоминно учение „Посейдон” в периода от 1 до 8 март.

На 22 февруари командирът на групата – капитан ІІ ранг Мартин Шварц, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с кмета на Община Варна и със заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Корабите ще застанат на Морска гара, като на 23 и 24 февруари, събота и неделя, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на Варна, всяка сутрин от 10.00 до 12.00 часа и следобед от 14.00 до 16.00 часа. При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.