Началник в толсистемата искал да става Цветелин Цветанов – подсъдим за подкупи бивш шеф на ДАИ

Общество

 31 Четения

КПКОНПИ с иск за 471 000 лв. срещу него, продал рибарник, за да го спаси от конфискация

Подсъдимият за подкупи бивш шеф на ДАИ Цветелин Цветанов е един от кандидатите за ръководна длъжност в новата толсистема, показа проверка на “24 часа”.

Цветанов беше арестуван през март 2016 г. Тогава беше директор на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” (ИААА, позната със старото си име ДАИ). Обвиниха го за ръководител на престъпна група, която събирала такса “спокойствие” от превозвачи и търгувала с шофьорски книжки. В дома на тъста му в Долни Дъбник разследващките откриха над 400 хил. лв., скрити в гардероб, а в апартамента му в София – 47 хил. лв. Цветанов стоя повече от 1 г. в ареста, а днес се явява като подсъдим с още 6-има негови подчинени в миналото. Следващото заседание е на 18 януари.

Останал без работа, Цветелин Цветанов решил да кандидатства за нов висок пост, този път в Агенция “Пътна инфраструктура”. В края на ноември вече уволненият председател на управителният съвет Светослав Глосов обявява конкурс за началник на сектор “Контрол и правоприлагане” в Националното тол управление, което стартира с фал на 1 януари. Кандидатстват близо 100 души, но допуснати до конкурса са едва 17. Един от тях е точно подсъдимият за корупция Цветелин Цветанов. На 3 януари Цветанов и част от допуснатите се явили на тест за заемане на длъжността. Той обаче не го издържал, става ясно от публикуван в четвъртък списък. Така подсъдимият се разминава с шанса да стане началник в толсистемата.

От АПИ не отговориха на въпрос на У24 часаФ дали имат изискване към кандидатите си да не са подсъдими за престъпления. Уточняват, че на първо място е класиран друг кандидат, а не Цветелин Цветанов.

Комисията за незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) вече е завела дело срещу Цветелин Цветанов с иск за два имота и налични пари в банкови сметки за общо 471 хил. лв., научи “24 часа”. То ще се води в Пловдивския окръжен съд и стартът е на 11 март, учочняват от КПКОНПИ. Един от имотите на бившия шеф на ДАИ, който е заплашен от конфискация, е рибарник от 34 дка край Долни Дъбник. Оказало се, че веднага слес като напуснал ареста, го продал на тъста си Цецо Гетов и тъщата Нелка Гетова. Те живеят в градчето до Плевен. В гардероба на спалнята им разследващите откриха 400-те хил. лв., за които се предполага, че са от подкупи. След като КПКОНПИ проверили сделките, поискали от съда да развали договора на продажба на рибарника и сделката е обявена за недействителна в края на м.г. Причината е, че парите за нея са с престъпен произход. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.