На Трибуната – Александър Йорданов: Победа на ГЕРБ-СДС е най-доброто решение за България

Политика

 36 Четения

За смелия призив България да бъде по-активна в правенето на политика в Европейския съюз и за хоризонта на една средноголяма страна в общността говорим с Александър Йорданов, кандидат за евродепутат в обединената листа на ГЕРБ-СДС.

Как Европа може да се промени и България да спечели от тази промяна?

– Европа може да се променя само чрез десни политики, които водят до по-голямо единство във вземането на решенията, в по-голяма сплотеност и солидарност между европейските държави. Точно такава е политиката на Европейската народна партия (ЕНП) и не е случайно, че кандидатът за председател на Европейската комисия на това политическо семейство Манфред Вебер пристигна в разгара на кампанията в София и се срещна именно с двете най-знакови десни политически партии в България – управляващата политическа партия ГЕРБ и СДС, който впрочем е първата партия членка на ЕНП от България.

Неговото послание при това участие в препълнената докрай зала Арена „Армеец“ в София бе в посоката именно на по-голяма заедност и солидарност в Европа, в развитието на десни политики като единствено реални и спасителни, особено за държавите, които още продължават да изпитват проблемите, наследени от своето комунистическо минало.

В този смисъл изразявате и позицията, че светът на Европа е свят на разбирателство. Давате дори рецепта, че страните трябва да могат да приемат истината, каквато и да е, а не отделните държави да настояват за своята гледна точка по спорните въпроси, които ЕС обсъжда.

– Така е, да. Искам да обърна внимание на нещо, което също е важно и за съжаление доста се подценява в определен смисъл. Самата Европа, самият ЕС са замислени, са създадени и се развиват като един непрестанен процес на договаряне между страните. Т.е. диалогът вътре в ЕС, търсенето на консенсус, на взаимни отстъпки, на взаимно потискане на крайните претенции на някои от държавите понякога е благотворно за развитието на ЕС.

Ние, ако можем да погледнем в бъдещето, ще ни стане напълно ясно, че много от нещата, които днес не ни харесват в ЕС или по които България има различно мнение, в по-средносрочно бъдеще със сигурност ще бъдат променени. ЕС е свят на непрестанната промяна и това е промяна към добро, защото сами можем да направим сравнение къде бяхме ние, когато влязохме в ЕС и в резултат на това членство колко по-напред и колко по-развити като общество и държава сме днес.

Нещо, което също е много важно и трябва да се изтъква у нас, особено когато дебатите станат горещи и крайно псевдопатриотични понякога, е това, че трябва да си даваме ясна сметка, че не съществува националистическа солидарност. Ако всяка държава тръгне да си гони само и единствено своя национален интерес, то рано или късно тези национални интереси в Европа ще се противопоставят и то трагично, така както се противопоставиха през трагичния 20-ти век.

Именно тогава държавите, преследващи своите национални идеи, териториални, икономически, идеологически и прочие влязоха в два световни конфликта – в Първата и Втората световни войни, а имаше и много други регионални войни. Европа е всъщност спасението ни от света на национализма. ЕС е това спасение и България трябва да бъде ангажирана с идеята за развитието на ЕС в посока на все по-голямо бягство от национализма.

Смятате ли, че тези 17 евродепутати, които ще излъчим на 26 май, ще могат обединени да отстояват нашата позиция по въпроси, които се дебатират в Европейския парламент?

– Много важно е да се разбира от българските държавници, от българските депутати, включително и в българския парламент, не само бъдещите евродепутати, че страната ни наистина трябва да се стреми към единна политика, към разбирателство в изграждането на своята гледна точка към определени проблеми или политики. Разбира се, че 17 души, 17 евродепутати, поставени в средата на повече от 700 депутати в ЕП, сами не могат да постигнат нищо. Но, ако те изразяват единна национална позиция, ако тяхната позиция е позицията на българското правителство, на официалните държавни институции, на президент, на парламент и те изразяват тази позиция, по-лесно могат да лобират за нея.

По-лесно могат да убедят други евродепутати от други държави да бъдат на тази позиция. И няма да бъдат изолирани в този смисъл. Аз съм противник на тези закани за някакви индивидуални евродепутатски изпълнения в ЕП. Това, че някой евродепутат ще се направи за кратко време интересен в медиите, не решава никакъв проблем на България.

И затова именно на тези избори, нека не прозвучи като агитация, е очевидно от социологическите проучвания, че или ПП ГЕРБ и СДС ще изпратят повече евродепутати или БСП. Така че отговорността на тези две партии ГЕРБ и СДС нараства изключително много за България. Те ще имат отговорност, защото чрез техните евродепутати практически ще се съди за нашата държава.

Бих казал, че е много важно, когато хората отидат да гласуват, все пак да си дадат сметка, че по-доброто решение за България е, ако ПП ГЕРБ и СДС заедно постигнат победа на тези избори. Останалите участници, за съжаление, както виждаме, те си поставят малки, минималистични, дребни цели. Те се стремят, например, да имат един евродепутат, но това не може да се нарече политически успех. Това не може да се нарече политическа победа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.