Нено Димов: Заради „зелените“ България губи по 1 млн. лв. на ден

Политика

 23 Четения

Жирардели е 100% собственик на „Юлен”

„Зелените атакуват и проект в Миджур, за който има окончателно решение от Върховния административен съд за разрешаване за строеж на ски зона, която е свързана с общината – един от най-бедните райони, във Видин и Монтана. Тук виждаме един целенасочен опит на тези политици да провалят всички възможни инвестиционни намерения в България“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред bTV.

„В планинските и полупланинските райони живеят най-бедните хора в страната, това е начин местните общности да използват ресурса, който им е даден. В Доломитите, който е национален парк на Италия и под егидата на ЮНЕСКО, има над 1200 км писти и стотици съоръжения”, посочи като пример Нено Димов.

„Има поредица от проекти, които са забавени – магистрала „Струма”, магистралата от Русе до Велико Търново, както и други спорове, от това България губи по 1 милион лева на ден”, обясни министър Димов.

Той коментира и темата за собствеността на „Юлен“, фирмата концесионер на ски зоната в Банско, както и договора. „Марк Жирадели е придобил „Юлен” някъде през 2015 – 2016 г., водил е разговори и преговори още от 2012 г. Това е бил дълъг процес”, обясни Димов. И допълни, че ще има независим международен консултант, който да прегледа всичките точки по концесионния договор с „Юлен”.

„Витоша има същите проблеми, каквито има и Банско“, отбеляза той. „Витоша е абсолютно замряла като курорт, тя трябва да бъде върната на софиянци, но и възможността да имаме зимна младежка олимпиада също е шанс да развием България като ски дестинация”, каза още Димов.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.