Нено Димов: Не можем да подкрепим по-високи амбиции в Парижкото споразумение

Политика

 33 Четения

Договореното в Парижкото споразумение трябва да се следва, но по-високи амбиции към днешна дата България не може да подкрепи, заяви министърът на околната среда Нено Димов пред журналисти в Катовице, където се провежда Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24).

По думите на Димов тези амбиции ще дадат резултат през следващите десет години и първо трябва да видим какъв ще бъде той, преди да говорим дали амбициите трябва да се завишат или посоката да е различна. Така или иначе защитата на на българската енергетика е важна, защото това е елемент на националната сигурност, това е въпрос да запазим тока по-евтин за българските граждани и българската икономика, коментира министърът. Той отбеляза, че единната позиция, която изразява българската държава, е добра основа за развитие, информира БТА.

Нено Димов посочи, че преструктурирането на енергетиката не е процес, който може да стане за една нощ. Той припомни, че Министерството на енергетиката е започнало с програма за преструктуриране на енергетиката, така че това е посока, в която при всички положения ще се развиваме. Но нека вървим стъпка по стъпка, за да имаме устойчивост, допълни Димов.

На въпрос за замърсяването на въздуха в София министър Димов каза, че е информиран, че през изминалите две денонощия има превишаване на нормите. Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона, но това не е достатъчно, коментира той. Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи – в седем града тази година постигат средногодишните и средноденонощните норми за качеството на въздуха, посочи министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.