Не е сменена мантинелата в участъка на катастрофата в Своге

Инциденти

 18 Четения

Не е сменена мантинелата на мястото на тежката катастрофа край Своге, при която 20 души загубиха живота си, потвърди за Дарик Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Чрез писмо, адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров от Института призовават за незабавни мерки.

Вчера в отговор до Дарик от Агенция „Пътна инфрастуктура“ посочиха, че са монтирали 10-метрово съоръжение на 5 декември.

Поставянето на ограничително съоръжение в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ, но тя пое ангажимент пред жителите на Своге след срещите при омбудсмана Мая Манолова.

Проверка на експерти от Института за пътна безопасност тази сутрин обаче показа, че мантинелата в критичния участък не е сменена, което създава опасност от нов пътен инцидент.

„Минаха повече от три месеца от трагедията с двадесет загинали край Своге, но все още не може да се установи кой трябва да възстанови еластичната ограда. Институтът за пътна безопасност, областният управител на София област, медиите, гражданите и други институции многократно отправяха покана към Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Своге да обезопасят участъка, но към момента всички се оправдават с това, че има досъдебно производство и е възможно да се извършват следствени действия на мястото. Експертите на Института смятат, че е налице обективна възможност да настъпи тежко ПТП в същия участък. Категорично считаме, че към настоящия момент няма причини еластичната ограда да не бъде възстановена, още повече, че спорният участък беше преасфалтиран“, се казва в отвореното писмо до Цацаров.

В момента продължава досъдебното производство и не е установено кой е собственикът на мантинелата. Предстои монтирането на ограничителни системи на мястото на инцидента, непосредствено до пътното платно, както и на други места в участъка между Своге и Нови Искър.

От АПИ припомниха, че според правилника за прилагане на Закона за пътищата, в населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенцията отговаря за поддържането на платното за движение от бордюр до бордюр.

Отговорност на конкретната община са тротоарите, мантинелите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване.
Източник: nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.