„Новичок“ ще бъде забранен като химическо оръжие, ако Русия не се противопостави

Свят

 36 Четения

Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия предложи в понеделник включването на още две групи вещества в забранителния списък, сред които е и „Новичок“. Ако в следващите 90 дни няма официално противопоставяне от някоя от 193-те държави членки, решението влиза в сила.

Инициативата е съвместна на САЩ, Холандия и Канада и включва разработената в бившия СССР група, от която е и веществото, използвано за покушението в Солсбъри миналата година срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Според Сабин Нолке, канадският представител в OPCW, „Русия се дистанцира от консенсуса, но в крайна сметка не се противопостави“. Решението на организацията е поверително и няма други подробности как са гласували 41 държави от Изпълнителния съвет, сред които от ноември 2018 г. е и България.

Москва бе обвинена от Лондон, ЕС и НАТО, че стои зад нападението от 4 март 2018 г., но тя категорино отрича да има нещо общо с покушението, както и с използваното вещество. Първата употреба на бойно химическо вещество в Европа от края на Втората световна война насам предизвика най-масовото изгонване на руски дипломати през последните десетилетия.

Днешното предложение е първото от подобен род, откакто списъкът със забранени вещества бе съставен през 1997 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.